Region

Državni vrh Hrvatske odao počast stradalima u Jasenovcu, Plenković: Dolazak predstavnika jevrejske manjine važna poruka

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2023

-

14:40

Državni vrh Hrvatske odao počast stradalima u Jasenovcu, Plenković: Dolazak predstavnika jevrejske manjine važna poruka
Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek - Copyright Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

veličina teksta

Aa Aa

Kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Cvet kod kojeg su položili ruže, državni vrh Hrvatske, predstavnici nacionalnih manjina, antifašisti, preživela zatvorenica Nevenka Končar i članovi porodica stradalih odali su danas počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je danas dolazak predstavnika jevrejske nacionalne manjine na komemoraciju žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, ocenjujući da dolazak celog državnog vrha i predstavnika svih nacionalnih manjina predstavlja važnu poruku.

Plenković je rekao da će tako biti i narednih godina. Predstavnici jevrejske nacionalne manjine prethodnih godina su održavali komemoraciju zasebno zbog toga što su bili nezadovoljni zbog isticanja ustaških simbola u javnosti, prenela je Hina.

Plenković je istakao da se u Jasenovcu izražava pijetet i poštovanje i da se priseća svih žrtava holokausta, žrtava svih totalitarnih režima.

Hrvatski premijer je naglasio da je potrebno govoriti o tim temama u okviru obrazovnog sistema, da treba podsećati na sve strahote koje su se dogodile tokom Drugog svetskog rata, na zločinački karakter NDH i upozoravati da se tako nešto ne sme i nikada neće ponoviti.

Plenković je podsetio da Hrvatska ove godine prvi put predsedava Međunarodnim savezom za sećanje na holokaust (IHRA), kao i da je usvojila definicije antisemistizma koju je formulisao taj savez.

Hrvatski premijer je rekao da će Zagreb uložiti napore da se podigne svest o borbi protiv antisemitizma, posebno mladih generacija.

Na pitanje novinara povodom nezadovoljstva Koordinacije jevrejskih opština zbog toga što korišćenje ustaškog pozdrava i isticanje ustaških simbola nije sankcionisano kroz krivični zakon, premijer je rekao da su u Hrvatskom saboru usvojene izmene Zakona o prekršajima, kojima su za takve postupke znatno povećane kazne, što, kako je naveo, predstavlja "korak u pravom smeru".

"A znamo da je praktično i trenutno sve to skupa zabranjeno i da oni koji provociraju na taj način najviše štete čine reputaciji Hrvatske, najviše štete čine našem međunarodnom ugledu", istakao je Plenković.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je danas, posle komemoracije u Jasenovcu, da je važno što su ovogodišnjem obeležavanju prisustvovali svi zajedno i izrazio nadu da će to biti model i narednih godina.

"Hrvatski sabor pokrovitelj je komemoracije u Jasenovcu. I ove godine iskazali smo pijetet, poštovanje prema žrtvama, osudili smo zločin, osudili smo zločinački režim koji je doveo do toga da ubija ljude baš zbog njihove vere, nacije ili političke pripadnosti", istakao je Jandroković.

U koncentracionom logoru Jasenovac ustaše su ubile 700.000 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Gradonačelnik Zagreba:Uskoro o imenima ulica povezanih s ustaškim režimom

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je, na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jasenovac, da će se pred Gradskom skupštinom uskoro naći inicijativa za promenom imena ulica u Zagrebu, nazvanih po onima koji su bili povezani s ustaškim režimom.

"Pre godinu dana u glavnom gradu države je, pored Glavnog kolodvora, otvoren spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima a gradska vlast se sada bavi promenom imena ulica koje su nazvane po osobama povezanima s ustaškim režimom", rekao je Tomašević, koji očekuje da će to biti dalji napredak u "razrešavanju sramne prošlosti", prenela je Hina.

Ta inicijativa će se uskoro naći na Gradskoj skupštini a trenutno je na većima gradskih četvrti i na gradskom odboru koji se bavi time, dodao je gradonačelnik Zagreba. Tomašević je ocenio da novi Zakon o prekršajima, u kojem su povećane kazne za govor mržnje, nije dobro regulisao to pitanje.

"Prekršajni zakon nije dovoljno dobro regulisao to pitanje, jer je ostavio preveliki manevarski prostor sudijama da interpretiraju da li je korišćenje ustaškog pozdrava govor mržnje ili nije. Za mene je to jasna stvar - korišćenje ustaškog pozdrava mora se tretirati kao govor mržnje i strogo sankcionisati što kaznenim, što prekršajnim zakonom", rekao je Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik je kazao i da ga je bilo sramota zbog onih koji su ustaški pozdrav ovih dana uzvikivali u Saboru, jer tom pozdravu nije mesto u hrvatskom parlamentu i podsetio kako je stranka Možemo tražila da se govor mržnje sankcioniše kaznenim zakonom.

"Tražili smo da se to sankcioniše kaznenim zakonom i da je korišćenje ustaškog pozdrava govor mržne. To se, nažalost, nije dogodilo. Napravljen je jedan korak koji po meni nije dovoljan i na tome će stranka Možemo dalje raditi u Saboru", naveo je Tomašević.

Komentari (0)

Evropa