Region

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj usporila u aprilu na 8.8 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

15:54

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj usporila u aprilu na 8.8 odsto
Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj usporila u aprilu na 8.8 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj, merena indeksom potrošačkih cena, u aprilu ove godine usporila je na 8.8 posto, saopšteno je danas iz Državnog zavoda za statistiku, što je usporavanje rasta inflacije peti mesec zaradem i njen povratak na jednocifrenu stopu prvi put od aprila prošle godine.

DZS objavio je i prvu procenu indeksa potrošačkih cena, prema kojem je u aprilu stopa inflacije iznosila 8.8 posto u odnosu na april prošle godine, dok je u odnosu na mesec ranije iznosila 0.9 posto.

Stopa inflacije na godišnjem nivou smanjena je tako peti mesec zaredom, nakon što je u novembru prošle godine dosegla rekordnih 13.5 posto. U decembru je rast usporio na 13.1 posto, u januaru je inflacija iznosila 12.7 posto, u februaru 12 posto, a u martu 10.7 posto.

Ovo je, navodi se, i prvi put od aprila prošle godine da je inflacija bila jednocifrena, kada je iznosila 9.4 posto.

Posmatrano prema glavnim komponentama indeksa, procenjena godišnja stopa inflacije za grupu u kojoj su hrana, piće i duvan iznosila je 14 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8.6 posto, za usluge 7.8 posto te za energiju 1.1 posto, navedeno je u saopštenju DZS-a.

Na mesečnom niovu, odnosno u odnosu na mart ove godine, cene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije porasle su za 1.5 posto, cene hrane, pića i duvana za 0.9 posto, a usluga za jedan posto. Istovremeno, prema prvoj proceni, cene energije su pale za 0.4 posto, prenela je Hina.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cena u aprilu prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema nameni - European Clasification of Individual Consumption acording to Purpose) objaviti 16. maja.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa