Biznis vesti

Novi skok inflacije u zemljama koje koriste evro: Porasla na sedam odsto, očekuje se i dalji rast kamatnih stopa

Komentari

Autor: Euronews

02/05/2023

-

11:40

Novi skok inflacije u zemljama koje koriste evro: Porasla na sedam odsto, očekuje se i dalji rast kamatnih stopa
Novi skok inflacije u zemljama koje koriste evro: Porasla na sedam odsto, očekuje se i dalji rast kamatnih stopa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u evropskim zemljama koje koriste evro je u aprilu porasla na sedam odsto, dok se pritisak na domaćinstva povećava, prenosi Euronews.

Evropska inflacija je dodatno porasla prošlog meseca, produžavajući tako pritisak na domaćinstva i održavajući pritisak na Evropsku centralnu banku da dođe do još jednog povećanja kamatnih stopa.

Potrošačke cene u 20 zemalja koje koriste evro skočile su za sedam odsto u aprilu u odnosu na godinu dana ranije, a malo manje sa godišnje stope od 6,9 odsto u martu, saopštila je u utorak statistička agencija Evropske unije, Evrostat.

Cene hrane su se malo spustile, pa su pale na godišnjih 13,6 sa martovskih 15,5 odsto, dok su cene energije porasle za skromnijih 2,5 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilnu hranu i gorivo, blago je usporila, ali je i dalje bila visoka. Iznosila je 5,6 procenata, zbog čega se očekuje da će ECB nastaviti sa svojim pokušajima obuzdavanja inflacije povećanjem kamatnih stopa. Pitanje je, samo, koliko brzo će to povećavanje ići. 

Analitičari kažu da bi sastanak ECB u četvrtak u Frankfurtu mogao da se završi povećanjem kamatne stope od četvrtine ili pola procenta poena, dok ekonomisti Dojče Bank i banke Unikredit smatraju da je povećanje za 25 baznih poena realnija opcija.

Povećanje za četvrtinu predstavljalo bi umerenu odluku u seriji brzih povećanja kamatne stope, dok bi pola poena istaklo zabrinutost da se inflacija još uvek ne vraća ka cilju koji iznosi dva procenta, i koji se smatra najboljim za privredu.

Istraživanje ECB: Banke nerado daju kredite, firme i domaćinstva se nerado zadužuju

Banke u evrozoni uvode sve strože uslove za odobravanje kredita, a firme i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka, zaključak je istraživanja ECB.

Prema rezultatima aprilskog istraživanja o zajmovima banaka u evrozoni (BLS), objavljenom danas, banke u evrozoni su u prvom kvartalu uvele znatno strožije interne propise za odobravanje kredita.

Uslovi odobravanja kredita za firme i kupovinu nekretnine su strožiji nego što su same banke očekivale u prethodnom kvartalu, navodi se u izveštaju ECB.

AP/Michael Probst

 

Više od četvrtine anketiranih banka, njih 27 odsto, saopštilo je da je pooštrilo uslove pozajmice za firme, 19 odsto banaka teže odobrava kredite za kupovinu nekretnine, dok je deset odsto banaka uvelo dodatne prepreke za potrošačke i druge kredite vezane za domaćinstva.

Sa druge strane, kompanije i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka zbog visokih kamatnih stopa i drugih faktora.

Interesovanje firmi za zaduživanje kod banaka je u strmoglavom padu, značajno je smanjeno interesovanje za kredit za kupovinu nekretnine, a manje je i interesovanje za potrošačke kredite.

Istraživanje BLS, koje se sprovodi četiri puta godišnje, kreirao je Evrosistem da bi bolje shvatio ponašanje banaka u evrozoni prilikom odobravanja kredita. 

Komentari (0)

Biznis