Region

Plenković: Nudimo BiH izgradnju gasne interkonekcije do terminala na Krku

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

16:32

Plenković: Nudimo BiH izgradnju gasne interkonekcije do terminala na Krku
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković ponudio je danas Bosni i Hercegovini da u partnerskom odnosu izgrade južnu gasnu interkonekciju kojom bi mogla direktno da se snabdeva gasom sa terminala na ostrvu Krk i koja bi joj pružila dodatnu energetsku bezbednost. 

Govoreći na otvaranju 24. Sajma privrede u Mostaru, Plenković je istakao da želi još jaču privrednu saradnju Hrvatske i BiH, dodavši da je ona povećana za 50 odsto poslednjih godina, te da je trgovinska razmena sada četiri milijarde evra godišnje.

"Želimo ponuditi BiH dodatnu stratešku vrednost koju je Hrvatska osigurala izgradnjom terminala za tečni prirodni gas na ostrvu Krku, čije ćemo kapacitete dodatnom investicijom sa 2,8 milijardi kubika plina podići na 6,1 milijardi kubika plina. U dogovoru sa Plinakrom i partnerima u BiH, želimo investirati u južnu interkonekciju koja bi od Dugog polja preko Zagvozda prema Hercegovini povezala BiH i osigurala joj plin iz Hrvatske. Mislim da je to, dugoročno gledano, od strateškog značaja", rekao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska odlučna da pomogne BiH i u energetskom pogledu i da želi da se to uradi u partnerstvu sa Evropskom komisijom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ali pre svega sa institucijama BiH.

Istakao je da u tom svetlu vidi mogućnost intenziviranja saradnje dveju zemalja.

"Hrvatska je važan, ja bih rekao i strateški partner BiH, i u političkom i u privrednom smislu, trgovinska razmena dostigla je u 2022. godini četiri milijardi evra. Povećali smo je praktično za 50 odsto na ranije godine, a brojevi govore da je već do sada bila veća u 2023. nego što je bila 2022. i to može značiti samo da će naša privredna upućenost i naslonjenost jednih na druge biti sve veća", poručio je premijer Hrvatske.

Dodao je da želi da se taj odnos razvija u partnerstvu, da hrvatske kompanije nastave kvalitetno poslovati na tržištu BiH, kao i one iz BiH u Hrvatskoj.

"Hrvatska je investirala u BiH 1,3 milijarde evra, naše kompanije će nastaviti to činiti i u budućnosti. Posebno mi je drago da će se od sutra Kroacija erlajns obnoviti direktnu avionsku liniju između Zagreba i Mostara i to tri puta nedeljno. Ta linija prekinuta je u vreme korone", naveo je Plenković.

On je čestitao BiH na dobijanju statusa zemlje kandidata za članstvo u EU i na formiranju Vlade Federacije BiH, istakavši da su to veliki koraci napred koji bi trebalo da omoguće brži privredni razvoj zemlje.

Rekao je da se unapred veseli što će 20. juna Hrvatska imati priliku da ugosti Savet ministara BiH na zajedničkoj sednici dveju vlada u Zagrebu, gde će, kako je rekao, staviti na sto brojne tačke saradnje po svim resorima i dati politički impuls daljem unapređenju saradnje na dobrobit svih naroda BiH. 

"Naša podrška je iskrena, prijateljska i dobronamerna, bićemo najangažovaniji advokat BiH na njenom putu u EU i želimo da to partnerstvo ima svoj odraz i na unapređenje privrednih odnosa", poručio je Plenković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa