Region

Incidenti u regionu: Roditelj u Zagrebu pretio "beogradskim scenariom", dečak priveden u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

10:46

Incidenti u regionu: Roditelj u Zagrebu pretio "beogradskim scenariom", dečak priveden u Crnoj Gori
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nedelju dana nakon što se dogodila tragedija u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru gde je živote izgubilo devet osoba a više njih ranjeno, dogodili su se i dva incidenta u regionu - jedan u Hrvatskoj, drugi u Crnoj Gori i u oba slučaja je intervenisala policija.

Prema pisanju hrvatskog portala RTL, u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi je roditelj jednog učenika pretio nastavnici da će se ponoviti "beogradski scenario", jer je učenik dobio ukor. 

Zbog ozbiljnih pretnji "beogradskim scenarijem", ali i pronalaskom zabranjenih stvari kod jednog učenika, juče je intervenisala policija. Mladiću je pretražen dom, a incident je prijavljen Ministarstvu.

"Ministarstvo nauke i obrazovanja zaprimilo je zahtev Osnovne škole za pokretanjem psihološke krizne intervencije što je i realizovano. Direktorka Osnovne škole savetovana je o postupcima zaštite učenika i upućena je da prijavi jučerašnji događaj u skladu sa Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među decom i mladima", poručili su iz Ministarstva.

Iz sindikata Preporod kazali su da se po pitanju sigurnosti u školama treba još puno toga napraviti, a najveći je problem što direktori često ne žele da se o tome govori. Beogradski slučaj podsetio je na zabrinjavajuću statistiku koja ukazuje da su mentalni poremećaji dece i mladih skočili za gotovo 300 posto, a pokušaji samoubojstva za 280 posto, prenosi RTL.

Drugi incident dogodio se u Crnoj Gori. Podgoričkoj policiji prijavljeno je da je desetogodišnjak iz Osnovne škole "Radojica Perović" poslao u "Viber" grupu fotografiju pištolja i crteža s određenim imenima učenika, potvrđeno je iz Uprave policije Crne Gore.

Slučaj je prijavila direktorka škole, a policija je odmah pozvala roditelje dečaka, koji su s njim došli u službene prostorije policije.

Oni su, kažu u policiji, predali plastični pištolj – igračku koji je bio na fotografiji. Policija je o svemu obavestila Centar za socijalni rad, preneli su podgorički mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa