Region

Rastu vodostaji usled obilnih padavina u Hrvatskoj i BiH, poplavljeni stambeni objekti i oranice

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

18:00

Rastu vodostaji usled obilnih padavina u Hrvatskoj i BiH, poplavljeni stambeni objekti i oranice
Rastu vodostaji usled obilnih padavina u Hrvatskoj i BiH, poplavljeni stambeni objekti i oranice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Obilne padavine izazvale su izlivanje reka i poplave u Bosni i Hercegovini. Izlile su se reke Una, Sana, Vojskova i Japra i njihove pritoke. Zbog rasta vodostaja na Uni i Zrmanji u delovima Hrvatske uvedene su vanredne mere odbrane od poplave. Takođe, vanredna situacija proglašena je i u severozapadnom delu Republike Srpske, u Kostajnici zbog visokog vodostaja Une. 

Za sada teško pogođene opštine Kostajnica i Novi Grad, a prema najnovijim podacima o stanju rekama u FBiH, najteže je na području Bihaća, kod naselja Kralje, gde je vodostaj Une dostigao čak 609 centimetara. Vodeni talas na Uni i Sani očekuje se i u toku noći.

Rekordni vodostaj reke koji je do sada evidentiran je 620 centimetara, a meštani se nadaju da će, nažalost, do večernjih sati vodostaj preći taj rekord.

Naseljna područja oko Une izložena opasnosti, vanredna situacija u Kostajnici 

Meštanin Bihaća Valentino Jerković rekao je za sarajevski portal Klix da kiša ne prestaje da pada i pozvao je sve ljude dobre volje u pomoć.

"Naseljena područja oko reke Une su izložena opasnosti. Već je par kuća stradalo, one koje su bile najbliže Uni. Podzemne vode koje izbijaju takođe stvaraju problem. Trenutno je civilna zaštita pomogla u postavljanju vreća peska, grupa od nas dvadesetak sipa pesak u vreće na najkritičnijim delovima i nastavićemo tako dok god bude potrebno", ispričao je.

profimedia

 

Do sada je spakovano 4.000 vreća sa peskom. Služba za civilnu zaštitu, stručne i zajedničke poslove kontinuirano prate situaciju i preduzimaju odgovarajuće mere i predlagaće preduzimanje mera, uključujući i angažiranje Gradskog štaba civilne zaštite Bihać.

Operativni centar će nastaviti da funkcioniše neprekidno 24 sata, do prestanka opasnosti od poplava. Padavine su najavljene danas i sutra,

Takođe je teško pogođena i Kostajnica, a komadant Štaba za vanredne situacije opštine Kostajnica Nikola Janjetović doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na ovom području.

profimedia

 

U pripravnosti je i stanovništvo Kostajnice gde su poplavljene vikendice i pomoćni objekati u Ulici Ranka Šipke, kao i 450 hektara poljoprivrednog zemljišta pod usevima, prenela je RTRS.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da se u severozapadnom delu Republike Srpske prati stanje na poplavljenim područjima, kao i nivoi svih reka. 

Teško pogođeni i Novi Grad i Prijedor - podzemne i bujične vode poplavile kuće 

U Novom Gradu podzemne i bujične vode poplavile su pet kuća u Rakanima, a tri u Suhači. Zaplavljeno je ili poplavljeno više pomoćnih objekata. 

"Trenutno se nalazimo u dolini Japre, praktično u naseljima Suhača i Agići. Ono što je sada stanje to je da se ta visoka voda, koja je inače prekinula regionalni put povukla u jutarnjim časovima. Ovde smo sa stanovnicima MZ i bili smo na licu mesta u onim objektima u kojima je voda ušla. Ovde imamo negde oko desetak objekata - kuća i stambenih objekatu u kojima se živi", rekao je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača, prenosi RTRS.

U Prijedoru najteža situacija je u nebranjenom delu prigradskog naselja Raškovac, uz reku Sanu.

Zaplavljeno je više desetina stambenih i pomoćnih objekata, a voda je ušla u garaže i podrume.

"Mi spasavamo šta možemo spasiti, digli smo već neke stvari, ali evo vidte i sami da nam dolazi voda", rekao je meštatin Raškovaca Ibrahim Hamzić.

Rečica Miloševica, koja često plavi Vrbice i Toplik, je u koritu. Vodostaj Sane je 442 centimetra, za deset centimetara viši nego sinoć, a na snazi su redovne mere odbrane od poplava.

Za saobraćaj je zatvoren put Tukovi – Bišćani, što je uobičajena situacija prilkom većih padavina.

Hrvatska takođe teško pogođena - uvedene vanredne mere 

Zbog obilnih kiša koje su proteklih dana padale delovi Hrvatske su poplavljeni, a meteorolozi i Hrvatske vode za danas najavljuju još težu situaciju, jer stiže još puno kiše, pa treba očekivati novi rast svih reka.

"Trenutno je najkritičnije u Hrvatskoj Kostajnici, Una ima vrlo visoke vodostaje, 10-15 centimetara je ispod nivoa za proglašavanje vanredne situacije", Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda.

Vodostaj reke Zrmanje u Obrovcu prešao je istorijski nivo i još uvek raste te da su zbog toga Hrvatske vode proglasile vanrednu situaciju.

Takođe, zbog porasta vodostaja reke Save, u pripremi su redovne mere odbrane od poplava. Kako se navodi, Sava ne može da prihvati svu vodu Une, čiji vodostaj raste u celom toku reke, pa se očekuje daljnji porast vodostaja.

TANJUG/ FOTO HINA/ZVONKO KUCELIN

 

U Gračacu je za 24 sata palo 245.4 litra kiše po metru kvadratnom. Voda se, kako je saopšteno, trenutno povlači, ali je načinjena velika materijalna štetu.

Takođe, prema hidrološkoj prognozi, vodostaj Kupe u Karlovcu mogao bi u četvrtak biti 784 centimetra, a Korane 757, što je porast od 134 centimetra.

Ministri branitelja i odbrane, Tomo Medved i Mairo Banožić obišli su danas Hrvatsku Kostajnicu, koja se šesti put brani od poplava u proteklih devet meseci, gde je u protekla 24 sata angažovano 300 vojnika od kojih je 150 u pripravnosti, jer se vrh poplavnog talasa očekuje sutra.

Banožić je saopštio da je na tom području u poslednja 24 sata angažirano 300 vojnika od čega je 150 u pripravnosti. Napunili su oko 45.000 vreća tj. 500 metara zečjeg nasipa.

Dodao je da će se u odbranu od poplava uključiti još vojnika, u skladu sa potrebama. 

Za danas metereolozi predviđaju nove kiše, pljskove i gmrljavine, a obilnije padavine se očekuju u centralnom delu i planinskim predelima.

"Vrhunac talasa očekuje se sutra, ali bi danas moglo doći do vanrednih mera odbrane", rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Komentari (0)

Evropa