Region

Prvi polovni Rafali stižu u Hrvatsku do kraja prvog kvartala naredne godine

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

14:07

Prvi polovni Rafali stižu u Hrvatsku do kraja prvog kvartala naredne godine
AP/Michel Euler - Copyright AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić najavio je da će prvi polovni francuski borbeni avioni biti isporučeni u narednoj godini, a tokom prelaznog perioda sa MIG-ova na Rafale hrvatsko nebo će biti čuvano u saradnji sa partnerskim zemljama - Italijom i Mađarskom.

"Računamo da će infrastruktura biti gotova do kraja prvoga kvartala, iza toga dolaze prvi Rafali i oni će imati svoju dinamiku isporuke. Mislim da poslednji dolaze u prvom kvartalu 2025. godine", rekao je Banožić.

Naveo je da se piloti i tehničari obučavaju u vazduhoplovnim bazama u Francuskoj.

"Na taj način do 90 ljudi ćemo izgraditi", dodao je Banožić.

Rekao je da će, s obzirom na prelaz s MiG-ova na Rafale i činjenicu da su piloti i tehničari na obuci, "jedan kratki period" hrvatsko nebo biti pokriveno u saradnji s partnerskim zemljama.

"U tom periodu moramo biti pokriveni, odnosno ići će se u saradnju s našim partnerskim zemljama. U ovom slučaju to su Italija i Mađarska, koje su nam ovde najbliže. I naravno da se to događa sve u saradnji sa komandantom na nivou NATO i na taj način upoznati smo svi šta radimo kao NATO-članica, odnosno, hrvatsko nebo biće pokriveno", naveo je Banožić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A, sada vlada".

Reč je, kazao je, o stanju pripravnosti koje Hrvatsku u ovom trenutku ne košta ništa.

Kako prenosi zagrebačka N1, Banožić nije želeo da precizira koliko će tačno trajati taj period.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa