Region

Plenković: Nema odgovornosti ministra odbrane Banožića za pad MiG-a 21

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2022

-

16:07

Plenković: Nema odgovornosti ministra odbrane Banožića za pad MiG-a 21
Plenković: Nema odgovornosti ministra odbrane Banožića za pad MiG-a 21 - Copyright Tanjug/HINA/Marko Mrkonjić

veličina teksta

Aa Aa

Nema odgovornosti ministra odbrane Marija Banožića za pad aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MiG-21, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

To što je avion, koji se juče srušio zato što se dogodio tehnički kvar nije razlog za odgovornost ministra, rekao je Plenković.

"Ne. Pa nije prvi put da se ovo dogodilo… Bio to ministar, vi, ja ili neko treći, je li avion doživeo neki tehnički kvar nije stvar za odgovornost ministra", rekao je Plenković u odgovoru na pitanje novinara u Podstrani, gde je održan sastanak sa hrvatskim županima i predstavnicima Udruženja gradova i Hrvatske zajednice opština.

Dodao je da Hrvatska ima dovoljno aviona za zaštitu svoga neba i naglasio da će od iduće godine, na osnovu odluke vlade o kupovini aviona, Hrvatska imati eskadrilu francuskih Rafala, višenamenskih borbenih aviona četvrte generacije.

"Rafal ima dva motora, i o tome smo vodili računa", rekao je Plenković i dodao da je to vrlo važan detalj i da se o tome vodilo posebno računa pri nabavci.

Kada Rafali stignu, situacija će, kaže premijer, biti sasvim drugačija.

"Tada će Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo doživeti  transformaciju koja će imati jako važan efekt na naše odbrambene sposobnosti", rekao je premijer, preneo je hrvatski portal Index.

Istakao je da nema nema novih detalja o padu aviona MiG-21, pored onog što je MORH već saopštio. Istragu će, kazao je, voditi nadležna tela, a kada ona bude završena javnost će biti obaveštena.
 

Komentari (0)

Evropa