Region

Sud u Zambiji oslobodio osmoro Hrvata sumnji u ispravnost dokumenata: Vraćaju se kući sa usvojenom decom iz DR Konga

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2023

-

18:27

Sud u Zambiji oslobodio osmoro Hrvata sumnji u ispravnost dokumenata: Vraćaju se kući sa usvojenom decom iz DR Konga
Sud u Zambiji oslobodio osmoro Hrvata sumnji u ispravnost dokumenata: Vraćaju se kući sa usvojenom decom iz DR Konga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izrazio je zadovoljstvo oslobađajućom presudom za osmoro Hrvata u Zambiji i istakao da oni u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inostrana sudska odluka, deca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani.

On je dodao da je njegovo ministarstvo sve vreme nudilo međunarodnu pravnu pomoć zambijskim vlastima, ali da one nisu koristile tu mogućnost.

Izrazio je uverenje da će se u kratkom roku hrvatski državljani zajedno s decom vratiti u Hrvatsku, a da bi to trebalo da bude "kada se ispune sve formalnosti i kada im se dokumenti vrate", prenosi Index.hr.

On je rekao da veruje da ovoga puta, s obzirom na oslobađajuću presudu, prepreka neće biti kao zadnji put i da će slobodno moći da napuste Zambiju.

"Konzularna služba Ministarstva spoljnjih i evropskih poslova vodi o tome računa, videćemo u narednim danima", dodao je.

Ministar se takođe osvrnuo na izmene Zakona o privatnom pravu koje su danas prezentovane u saboru, a odnose se na usvajanje iz trećih zemalja, istakavši da su kroz izmene zakona komunicirali s Ministarstvom rada i Vrhovnim sudom i predvideli mehanizme kontrole kroz postupak legalizacije stranih sudskih odluka.

On je rekao da veruje da će se kroz donošenje tog zakona urediti pitanje međunarodnog usvojenja, pogotovo iz trećih država koje nisu potpisnice Haške konvencije, a videće i hoće li uvesti dodatni mehanizam kontrole kroz međunarodnu pravnu pomoć koju sudovi mogu koristiti, odnosno da sudovi proveravaju sa sudovima drugih država autentičnost isprava.

Osmoro Hrvata u Zambiji oslobođeno je danas, sedam meseci od hapšenja zbog optužbi za trgovinu ljudima, odnosno sumnji u valjanost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz DR Konga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa