Region

Plenković: Slučaj bez presedana što Milanović nije na obeležavanju Dana državnosti

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2023

-

13:03

Plenković: Slučaj bez presedana što Milanović nije na obeležavanju Dana državnosti
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je "slučajem bez presedana" neučestvovanje predsednika Hrvatske Zorana Milanovića u polaganju venaca kod Spomenika domovini povodom Dana državnosti, prenosi Jutarnji list.

Plenković je novinarima nakon što je zajedno s predsednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem položio vence kod Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića sramotnim ocenio Milanovićev stav koji taj datum smatra HDZ-ovim praznikom.

"To je pitanje koje mediji trebaju dizati puno ozbiljnije i pitati ga kakav je to predsednik koji ne poštuje Dan državnosti vlastite države. Mislim da je to slučaj bez presedana i ne znam ni za jednog drugog državnika na tlu Europe koji ne poštuje Dan državnosti svoje države", rekao je premijer.

On je kritikovao i opoziciju koja takođe danas nije učestvovala u obeležavanju. "No, neki su bili tu, barem troje", rekao je.

Rekao je da se tu radi o poštovanju hrvatskih zakona i odluka Sabora i napomenuo da "nije bilo dobro menjati naše tradicije pre 23 godine nego držati ih se".

Plenković je čestitao svim Hrvatima i Hrvaticama 30. maj kao ključan datum za sve hrvatske institucije, dodavši da 33 godine od konstituisanja "prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora nisu puno, ali su ogromno razdoblje u istoriji hrvatskog naroda".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa