Region

Loše prognoze za Crnu Goru: Ukoliko se nastavi ovakav trend, biće među najstarijm zemljama u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2023

-

14:11

Loše prognoze za Crnu Goru: Ukoliko se nastavi ovakav trend, biće među najstarijm zemljama u Evropi
Loše prognoze za Crnu Goru: Ukoliko se nastavi ovakav trend, biće među najstarijm zemljama u Evropi - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora će do 2100. godine biti među najstarijim državama u Evropi, ukoliko se proces starenja stanovništva nastavi postojećim tempom, pokazalo je najnovije istraživanje.

Istraživanje objavljeno na sajtu Visiual Capitalist pokazalo je da će za 77 godina u Crnoj Gori 34,10 odsto stanovništa biti starije od 65 godina.  Na sajtu je objavljen podatak da je 1950. godine samo 7,86 odsto stanovništva u Crnoj Gori bilo starije od 65 godina.

Demograf Mileva Brajušković Popović objasnila je za Portal RTCG da je stopa ukupnog fertiliteta 1951. godine iznosila 4,6 dece po ženi, dok je ta stopa 2022. bila 1,8.

"Očekivano trajanje života poraslo je sa 59,2 godine u 1950. godini na 76,2 godine u 2022. godini. Ova dva indikatora demografskog starenja su dovela do povećanja udela lica starijih od 65 godina sa 71 odsto u 1961. godini na 16,2 odsto u 2022. prema proceni Monstata", navela je Brajušković Popović. 

Prema njenim rečima, na osnovu tog demografskog trenda, potpuno je izvesno da će i u narednom periodu biti izražena tranzicija ka starijoj strukturi stanovništva, kao i da će se učešće lica starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji povećavati.

Brajušković Popović je napomenula da se Crna Gora trenutno ne nalazi na listi najstarijih nacija u Evropi.

"Proces demografskog starenja prvo je započeo u razvijenim državama Evrope, shodno procesima industrijalizacije i urbanizacije koje su pokrenule talas demografskih promena u njima. U Crnoj Gori je taj proces započeo znatno kasnije, pa je i demografsko starenje kasnije zahvatilo našu državu", zaključila je Brajušković Popović.

 

Komentari (0)

Evropa