Region

Hrvatska pod najezdom komaraca, u Vukovaru traže proglašenje elementarne nepogode

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2023

-

20:30

Hrvatska pod najezdom komaraca, u Vukovaru traže proglašenje elementarne nepogode
Hrvatska pod najezdom komaraca, u Vukovaru traže proglašenje elementarne nepogode - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Istočni deo Hrvatske je pod najezdom komaraca, a najgora situacija je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji, dok se u avgustu očekuje pojava "tigrastog" komarca koji izaziva bolest Zapadnog Nila kod lјudi i životinja.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava saopštio je da je potrebno proglašenje elementarne nepogode sa županijskog nivoa, jer lјudi ne mogu normalno da se kreću, ugroženi su zdravlјe, privreda i svi drugi elementi normalnog života.

On je dodao da klimatski uslovi često ne dozvolјavaju tretiranje i izvođenje postupaka suzbijanja komaraca na području grada, navodeći da to lјudima ne znači puno "kada se beleži sto uboda u 15 minuta".

Problem je nastao zbog kiše koja je poslednjih sedmica podigla vodostaje reka, što je doprinelo razmnožavanju komaraca, piše Index.hr.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo saopštili su da su, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, županije, opštine i gradovi obavezni da obezbede sprovođenje mera dezinsekcije.

Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota saopštio je da se u avgustu očekuje pojava tigrastog komarca, koji izaziva bolest Zapadnog Nila kod lјudi i životinja, što može dovesti do vrlo teških posledica, navodi hrvatski portal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa