Region

Ustavni sud BiH obrisao odredbu o odlaganju sednice bez sudija iz RS, Cvijanović: Sud urušio sopstvenu svrhu

Komentari

Autor: Nezavisne novine

19/06/2023

-

17:36

Ustavni sud BiH obrisao odredbu o odlaganju sednice bez sudija iz RS, Cvijanović: Sud urušio sopstvenu svrhu
Ustavni sud BiH obrisao odredbu o odlaganju sednice bez sudija iz RS, Cvijanović: Sud urušio sopstvenu svrhu - Copyright Ustavni sud BiH

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud BiH na današnjoj vanrednoj sednici izbrisao je odredbu u Pravilu ovog suda o odlaganju sednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz ove pravosudne institucije Odlukom o izmeni Pravila Ustavnog suda BiH brisana je odredba člana 39 tih pravila, prenose Nezavisne novine.

"Sednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati", stoji u pomenutom izbrisanoj odredbi.

Prema Ustavu BiH, kako dodaju iz suda, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudija bez obzira na to koje ih je nadležno telo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda (pet sudija).

"Odredbe Ustava BiH ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti", ističu iz Ustavnog suda i dodaju da se takva mogućnost ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava BiH. Ističu da Ustav BiH propisuje sastav i način izbora sudija u Ustavni sud BiH.

Dodaju da niko drugi, niti jedan zakonodavni ili izvršni organ, nema ustavnu nadležnost da povuče sudiju koji je izabran u Ustavni sud BiH.

"Jedini način na koji može prestati funkcija sudiji u Ustavnom sudu onaj koji propisuje Ustav BiH", ističu oni.

Podsetili su da Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Narodna skupština Republike Srpske već deset, odnosno sedam meseci, nisu izvršili svoju ustavnopravnu obavezu i izabrali sudije koji trenutno nedostaju u Ustavnom sudu, čime otežavaju njegov rad.

Na sednici su dali bezrezervnu podršku potpredsedniku ovog suda Zlatku Kneževiću.

Nezavisne novine podsećaju da je Narodna skupština Republike Srpske 26. aprila usvojila zaključak kojim poziva sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke. 

Razlog za donošenje ovakvog zaključka je, kako navode, "antidejtonsko i antiustavno delovanje Ustavnog suda BiH, koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini".

Dodaju da je Knežević potom obavestio predsednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića da će podneti zahtev za odlazak u prevremenu penziju, čime će Ustavni sud BiH ostati bez sudije iz Republike Srpske jer je sudiji Miodragu Simoviću 3. novembra 2022. godine istekao mandat s obzirom da je navršio 70 godina života i time stekao uslov za penziju.

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je i da je Venecijanska komisija ozbiljno zabrinuta zbog poziva na ostavku koji je Narodna skupština Republike Srpske uputila Kneževiću, te da je pozvala parlament Srpske da povuče taj poziv.

Osnovna garancija nezavisnosti Ustavnog suda je da njegovi članovi ne mogu biti opozvani, smijenjeni niti oni koji su ih imenovali od njih mogu zatražiti da podnesu ostavku iz političkih razloga, navedeno je u saopštenju, prenosi RTRS.

U skladu s izjavom Ustavnog suda BiH od 27. aprila i podržavajući je, Venecijanska komisija pozvala je Narodnu skupštinu Srpske da povuče svoj poziv Kneževiću, koji je jedan od dvojice sudija koje je izabrao taj parlament, a ujedno i član Venecijanske komisije za BiH.

Cvijanović: Ustavni sud BiH urušio sopstvenu ustavnu poziciju i svrhu

 Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović ocenila je danas da je Ustavni sud BiH, odlukom o izmeni Pravilnika koja omogućava održavanje sednica bez prisustva Srba, urušio sopstvenu ustavnu poziciju i svrhu. Ona je poručila da se BiH može očuvati samo ako se uvede u red i izvede iz pravnog haosa "u koji su je ugurali OHR, strane sudije u Ustavnom sudu BiH i stranci u pojedinim ambasadama".

"Ako nekome do sad nije bilo jasno čemu služi Ustavni sud BiH, sada tu više nema dileme. Njegova uloga, pod uticajem što stranih sudija unutar suda, što stranog uticaja spolja, već odavno nije zaštita Ustava, već je u funkciji njegovog prekrajanja", rekla je Cvijanović za Srnu.

Naglasila je i da je jasno i zašto taj sud ne uživa nikakav ugled među građanima i zašto nema nikakav kredibilitet.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa