Region

I SDA priprema zahtev Ustavnom sudu zbog odluke Šmita

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

11:20

I SDA priprema zahtev Ustavnom sudu zbog odluke Šmita
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Stranka demokratske akcije priprema pravnu argumentaciju za zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmeni Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH.

Alma Čolo iz pravnog tima SDA je za sarajevski portal Klix rekla da ne zna tačno kada bi zahtev mogao biti upućen Ustavnom sudu, ali da je pravna argumentacija u pripremi.

Prethodno je takav zahtev Ustavnom sudu uputio hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić.

Šmit je koristeći se bonskim ovlašćenjima odluku o izmeni Ustav FBiH i Izbornog zakona BiH doneo u izbornoj noći, 2. oktobra, neposredno nakon zatvaranja biračkih mesta.

Izmene su postale pravno obavezujuće 5. oktobra, a Komšić, koji je ponovo kandidat za hrvatskog člana Predsedništva, je zahtev Ustavnom sudu putio 11. oktobra i traži donošenje privremene mere.

Ovaj Komšićev zahtev bi, prema pisanju sarajevskog portala Klix, mogao da bude razmatran u drugoj polovini novembra.

Portal piše da bi se Komšićevoj nameri da ospori ustavnost Šmitovih odluka u konkretnom slučaju, mogla pridružiti i Izetbegovićeva SDA.

Komšić u zahtevu upućenom Ustavnom sudu traži odluku da CIK privremeno obustavi ododelu mandata, jer smatra da je Šmit, kako navodi, izvršio direktan udar na demokratiju u Bosni i Hercegovini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa