Region

Rok za zvanične rezultate izbora u Crnoj Gori ističe u ponoć, DIK najavljuje produženje roka

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2023

-

17:50

Rok za zvanične rezultate izbora u Crnoj Gori ističe u ponoć, DIK najavljuje produženje roka
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas u ponoć ističe rok da Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore saopšti zvanične rezultate vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. juna, ali će taj rok biti produžen, jer se, kako je saopšteno, nisu stekli zakonski uslovi s obzirom na to da još traju rokovi za izjavljivanje prigovora DIK-u i žalbi Ustavnom sudu.

Navode da je od održavanja izbora do danas DIK primio ukupno 24 prigovora, po kojima je postupano blagovremeno i u zakonskom roku od 24 sata.

Dodaju da je na razloge kašnjenja u određenoj meri uticalo to da su što su podnosioci prigovora izbornim komisijama, odnosno žalbi Ustavnom sudu, koristili poslednji rok za predaju, što je u skladu sa zakonom.

Iz DIK ističu da kašnjenje u utvrđivanju i objavljivanju konačnih rezultata izbora nije uslovljena greškom izborne administracije budući da je Državna izborna komisija o svakom prigovoru odlučila u roku od 24 sata.

Do kašnjenja je, pojašnjavaju, došlo zbog neusklađenosti odredbi Zakona o izboru odbornika i poslanika koji se odnose na rok za utvrđivanje i objavljivanje rezultata izbora sa rokovima iz Zakona o upravnom postupku koji se odnose na dostavljanje akata.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa