Region

Predsednik DIK: Konačni rezultati izbora u Crnoj Gori neće biti do 26. juna, a kada će - ne zna se

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

11:08

Predsednik DIK: Konačni rezultati izbora u Crnoj Gori neće biti do 26. juna, a kada će - ne zna se
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori neće biti saopšteni u zakonskom roku, do 26. juna, a predsednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša kaže da je glavni razlog to što su pojedini učesnici izbora čekali poslednje rokove da predaju sve prigovore i to uglavnom poštom.

"Imajući u vidu dinamiku podnošenja prigovora na rad opštinskih izbornih komisija i DIK-a sad sa sigurnošću možemo zaključiti da 26. nećemo imati još utvrđene konačne rezultate izbora", kazao je Mugoša i dodaje da to nije krivica izborne administracije.

Kako prenosi portal RTCG, tu nije kraj rokovima i procedurama, jer učesnici izbora  imaju pravo da se na odluke DIK-a žale Ustavnom sudu. Iako je bilo najava do sada je na adresu ovog suda stigla samo žalba jednog birača o kojoj će se sudije, kako je saopšteno, izjasniti sutra.

Od toga kada će i koliko žalbi stići Ustavnom sudu zavisiće i datum proglašenja konačnih rezultata ovih izbora, kaže Mugoša, ali je sigurno da na to nećemo čekati mesecima, kao što je bio slučaj sa izborima u Glavnom gradu.

"Sa samim datumom ne bi licitirao, jer zavisi od više faktora, tako da se ne može proceniti tačan datum. Samo za razliku od te situacije mi imamo funkcionalan Ustavni sud i sud koji ima kvorom za rad i odlučivanje", naglašava Mugoša.

Tek kada se Ustavni sud izjasni na sve žalbe na izborni proces, DIK će moći da proglasi konačne rezultate. A onda teku novi rokovi i to 15 dana za konstituisanje Skupštine.

Od tog momenta šef države ima mjesec da obavi konsultacije sa parlamentarnim partijama, nakon čega predlaže mandatara koji u roku od 90 dana treba da sastavi kabinet i program rada buduće izvršne vlasti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa