Region

Demokrate očekuju da će biti deo nove vlade Crne Gore, tvrde da URA ne opterećuje svojim savovima koaliciju

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

12:50

Demokrate očekuju da će biti deo nove vlade Crne Gore, tvrde da URA ne opterećuje svojim savovima koaliciju
Tanjug/AP/Risto Bozović - Copyright Tanjug/AP/Risto Bozović

veličina teksta

Aa Aa

Sedam dana od vanrednih parlamentarnih izbora nema zvaničnih informacija da su počeli razgovori o formiranju nove 44. Vlade Crne Gore, a Demokrate očekuju da će biti deo nove vlade, ali neće insistirati na funkcijama, izjavio je generalni sekretar te partije i poslanik Boris Bogdanović. 

Bogdanović je za podgoričke Vijesti rekao da će konačne odluke o postizbornim koalicijama donositi najviši partijski organi, kada za to dođe vreme. 

Pokret Evropa sad (PES) je, kako kaže, dobio podršku da počne pregovore. Poručuje da GP URA odlazećeg premijera Dritana Abazovića svojim stavovima ne opterećuje koaliciju sa Demokratama. Lider PES-a Milojko Spajić, naime, rekao je ranije više puta da neće praviti vlast sa GP URA.

Odgovarajući na pitanja da li će Demokarte o vladi pregovarati bez GP URA, te da li je to u suprotnosti sa koalicionim sporazumom, Bogdanović kaže da žele jasno da kažu da se Demokrate kao i sa Evropom sad, isto tako generacijski i programski razumeju i sa GP URA.

"Zato smo zaključili koalicioni sporazum i išli zajedno na izbore. Ima, naravno, onih od prvog dana koji kažu da nam to nije trebalo, da je URA infrastrukturno slabija stranka od nas, ali na to nikada tako nismo gledali, naše strategije su usmerene na naše vrednosti, a ne na naše snage. Ne borimo se za procente, borimo se za ovu državu i sve njene građane", kaže Bogdanović.

Prema njegovim rečima, Abazović je doprineo političkim promenama u Crnoj Gori i još više je doprineo odlučnoj borbi protiv mafije. 

"Imali smo sjajnu kampanju, punu dobre energije, puno pohvala i direktne podrške evropskih stranaka za naš program. Bilo je i disonantnih poruka u kampanji. Poslednje nedelje poruke iz kampanje su se ponovile. Evropa sad kao neko ko je dobio najviše glasova na ovim izborima ne želi u postizbornu koaliciju sa GP URA", rekao je između ostalog Bogdanović.

Podsetio je da su i Demokrate bile žrtve afera i zato su dodatno osetljivi na njih.

"Jako pošteno je i od GP URA da svojim stavovima ne opterećuju koaliciju, to pokazuje visok stepen političke zrelosti i odgovornosti. Podsećam da je gospodin Adžić (Filip), potpredsednik GP URA kazao da Demokrate i URA mogu odvojeno pregovarati, ali da je najvažnije da će obe stranke biti na braniku nacionalnih interesa Crne Gore. Da Demokrate i URA brinu o državi, u to niko ne sumnja", kazao je Bogdanović.

On smatra da bi odlučujući faktor u pregovorima trebalo da bude zajednički interes i dobrobit Crne Gore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa