Region

Milatović: Otvoreni Balkan politizovan, inicijativa može doneti dobro

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

13:25

Milatović: Otvoreni Balkan politizovan, inicijativa može doneti dobro
Jakov Milatović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas da je inicijativa Otvoreni Balkan bila ''politizovana'' u Crnoj Gori i ocenio da ona može biti pozitivna ako donosi dobro građanima i ekonomiji.

Milatović je na panelu "Mir i demokratija protiv rata i autokratije", na Prespanskom forumu za dijalog u Strugi u Severnoj Makedoniji, ocenio da otvaranje Balkana može biti ostvareno kroz otvoreni Balkan ili Berlinski proces, prenosi RTCG.

''Kao ekonomista, ja jesam za Balkan koji je otvoren. Mislim da je to dobra stvar, ali je to pitanje veoma politizovano u Crnoj Gori, a možda i prezentovano na pogrešan način'', rekao je Milatović.

Istakao je da tu inicijativu treba posmatrati i iz drugih uglova.

''Ako se malo odmaknemo i posmatramo stvari iz ekonomske perspektive, i ako ta inicijativa građanima i ekonomiji donosi vrednost, onda verujem da je pozitivno'', rekao je crnogorski predsednik.

Govoreći o evrointegracijama, on je rekao da je učlanjenje Crne Gore najbolja stvar koju EU može da učini u ovom trenutku.

''Geopolitički, ovo je najbolji trenutak za ulazak u EU. Mislim da je Brisel shvatio da proces treba biti više politički. Crna Gora nema problema sa susedima, pregovaramo već deset godina, već smo član NATO-a, na relativno demokratski način smo promenili vladu. To je odgovor i ono što je potrebno i drugim zemljama u regionu", rekao je Milatović.

Na panelu u Severnoj Makedoniji pored Milatovića učestvovali su i hrvatski predsednik Zoran Milatović, predsednik Albanije Bajram Begaj, kao i predsednica zemlje domaćina Zorana Antovska.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa