Region

Milatović: Ne mogu da potpišem ranije usvojene zakone zbog isteka roka

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

13:09

Milatović: Ne mogu da potpišem ranije usvojene zakone zbog isteka roka
Jakov MIlatović - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović obavestio je Skupštinu da ne može da potpiše ranije usvojene zakone jer njegov prethodnik Milo Đukanović nije proglasio te akte u roku predviđenom Ustavom, pa će se o njima izjašnjavati novi saziv parlamenta.

U saopštenju iz Kabineta Milatovića se navodi da ustavne odredbe predsednika države obavezuju da zakone proglasi u precizno defiisanim rokovima, odnosno u roku od sedam dana od dana njegovog usvajanja ili u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku, što je i rok za vraćanje zakona Skupštini na ponovno odlučivanje.

"Uvidom u dokumentaciju nakon preuzimanja dužnosti Predsednika Crne Gore, konstatovano je da bivši predsednik nije u propisanim rokovima proglasio dostavljene zakone niti je iste vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, a u slučaju zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi - nije proglasio ponovo izglasani zakon", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Pored navedenog, dodaje se, bivši predsednik nije službenim putem obavestio Skupštinu Crne Gore o razlozima za nepostupanje po dostavljenim zakonskim tekstovima.

Predsednik Milatović je konstatovao da bi postupanje na način koji Skupština zahteva, bilo pravno neutemeljeno i dodatno opterećujuće po legitimitet zakonodavnog procesa koji je pratio donošenje predmetnih zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa