Region

Afera Do Kvon usijala predizbornu političku scenu u Crnoj Gori: Južnokorejski kraj kripto valuta u centru kampanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/06/2023

-

17:21

Afera Do Kvon usijala predizbornu političku scenu u Crnoj Gori: Južnokorejski kraj kripto valuta u centru kampanje
Hapšenje - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjoj nedelji predizborne kampanje uoči vanrednih parlamentarnih izbora, relativno mirna politička scena u Crnoj Gori dovedena je do usijanja tvrdnjama da je uhapšeni južnokorejski kralj kriptovaluta Do Kvon plaćao izbornu kampanju Pokreta Evropa sad (PES) za prošlogodišnje lokalne, aprilske predsedničke kao i izbore koji će biti održani u nedelju, 11. juna.

Do Kvon, koji je u martu uhapšen na podgoričkom aerodromu i optužen za falsifikovanje dokumenata nedavno je pušten iz pritvora da se brani sa slobode, uz kauciju od 400.000 evra.

On je uputio pisma na više adresa među kojima premijeru Dritanu Abazoviću, Specijalnom državnom tužilaštvu i ministru pravde Marku Kovaču u kojima  spominje predsednika PES i nosioca izborne liste tog pokreta Milojka Spajića.

Spajić je ovim povodom izjavio da je lično doprineo hapšenju Do Kvona i da je njegovo povezivanje sa južnokorejskim državljaninom smišljeno zarad narušavanja dobrog rejtinga PES uoči izbora. Funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Andrej Milović optužio je juče delove Vlade, Tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da su kreirali slučaj Do Kvon.

MUP je demantovao povezanost Spajića sa hapšenjem Do Kvona, što je potvrdio i premijer Dritan Abazović.

Abazović je danas u Nikšiću rekao da je pismo koje je dobio od Do Kvona, a u kojem se spominje Spajić, zbog prirode sadržine, prosledio nadležnom Tužilaštvu.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević optužio je ranije danas Spajića da je deo organizovanog kriminala, da se družio sa Do Kvonom kao i da su imali zajedničku miliona vrednu kombinaciju.

Medojević je na konferenciji za novinare rekao da je Do Kvon stanovao u Spajićevom stanu u Beogradu i da postoje informacije da mu je taj stan čak i prodao.

Spajić je, inače, bio ministar finansija u vladi Zdravka Krivokapića, a zajedno sa Jakovom Milatovićem je početkom leta prošle godine formirao Pokret Evropa sad, koji je kao neparlamentarna stranka ostvario veoma dobar rezultat na lokalnim izborima oktobra 2022. godine, posebno u Podgorici, a pokret je iznedrio i novog predsednika države.

Wikipedia.org/Dulajle

 

Spajić je bio predsednički kandidat PES na izborima u aprilu, ali je Državna izborna komisija njegovu kandidaturu odbila, zbog problematičnog državljanstva, pa je umesto Spajića PES kandidovao Milatovića, koji je u drugom krugu ubedljivo pobedio kandidata DPS Mila Đukanovića i postao novi predsednik Crne Gore.

Abazović, Medojević, Milan Knežević i Andrija Mandić reagovali su na "aferu Do Kvon" i pozvali predsednika Milatovića da se oglasi povodom povezivanja Spajića sa kraljem kriptovaluta, kao i predočavanje javnosti sve vezano za ovu aferu.

Reagovanja iz Kabineta Milatovića, kao predsednika Crne Gore, za sada, nema.

Ne želeći da iznosi više detalja o sadržaju Do Kvonovog pisma, Abazović je rekao da nije dobro ako se Spajić sastajao sa Kvonom, ali da veruje da sve ovo neće uticati na predstojeće izbore. 

Pokret Evorpa sad: Objaviti ko je od službenika ANB-a davao instrukcije Do Kvonu

Pokreta Evropa sad u saopštenjem saopštenju tvrdi da su političke partije, koje nemaju šta konkretno da ponude građanima, pribegle sastavljanju predizborne "Kvon koalicije", a kako dodaju nosilac priče je Južnokrejac koji ima sličnu ulogu kao nekadašnja zvezda sudskih montiranja Saša Sinđelić.

Iz PES-a navode da je priča o ovome nedosledna i da bi se javnost najbolje upoznala sa svim tim kroz nekoliko pitanja koja postavljaju:

Prvo se odnosi na to zbog čega milijarder, po tvrdnjama Medojevića, retnira stan od Spajića koji u tom trenu, po tvrdnjama Milana Kneževića, spava na kauču kod bivšeg ministra Ratka Mitrovića? "Zašto je Kvon prvo uhapšen, a zatim uz ogromnu kauciju kao izuzetak pušten da se brani sa slobode, dok se tereti za proneveru od 40 milijardi dolara? Ko je od službenika ANB-a posećivao Kvona u pritvoru i sugerisao mu jasne instrukcije koje treba da sadrži pismo, sa planom da se isto upotrebi u zadnjoj nedelji pred izbore?", neka su od pitanja koja se navode u saopštenju PES-a.

Pitaju se i da li je MUP uhapsio Kvona, po prijavi blokčejn zajednice sa kojima je Spajić imao zajedničke konferencije?

"Ako ga je policija uhapsila bez asistencije Spajića, zašto to nije učinjeno odmah na granici, već naknadno po dojavi? Zašto ministar pravde Kovač demantuje predsednika Vlade da je dobio pismo od osumnjičenog Kvona, već je isto dobio od premijera Abazovića? Da li je iko pre Spajića predložio donošenje zakona kojim bi se zaštitila blokčejn zajednica od prevara? Kako to da je dnevna politika, odnosno politička agenda uticala na to da branilac osumnjičenog Južnokorejca odustane od zastupanja svog klijenta?", navodi se u saopštenju Pokreta Evropa sad. 

Pitaju se i u kom su to trenutku detalji navodnog pisma kontroverznog Kvona postali stvar opšteg obrazovanja, pa da su sva propagandna glasila najednom upoznata sa svim pojedinostima iz koverte?

"Bilo bi jako značajno da javnost dobije odgovor na ova pitanja, kako bi se raščistila uloga svih državnih i partijskih struktura u pokušaju kreiranja afere tempirane u zadnjoj nedjelji predizborne kampanje", zaključeno je u saopštenju PES-a.

Predstojeći parlamentarni izbori su 12. od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti nakon proglašenja nezavisnosti.

Prvi višestranački izbori za Skupštinu održani su u Crnoj Gori u decembru 1990. godine kada je pobedio Savez komunista Crne Gore (SKCG), stranka koja je kasnije promenila ime u Demokratsku partiju socijalista (DPS), koja je  predvođena Milom Đukanovićem na vlasti bila do prošlih izbora održanih 30. avgusta 2020.
 

Komentari (0)

Evropa