Region

Abazović: Cilj zemalja Zapadnog Balkana zajednička evropska budućnost

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2023

-

17:48

Abazović: Cilj zemalja Zapadnog Balkana zajednička evropska budućnost
Abazović: Cilj zemalja Zapadnog Balkana zajednička evropska budućnost - Copyright Tanjug/MediaBiro

veličina teksta

Aa Aa

Glavni cilj zemalja Zapadnog Balkana je članstvo u Evropskoj uniji, kazao je danas premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu i koordinator Ministarstva spoljnih poslova Dritan Abazović.

Abazović je to rekao u Budvi, gde je ugostio šefove diplomatija i visoke predstavnike zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Na sastanku, koji predstavlja jedan od završnih događaja u okviru predsedavanja Crne Gore SEECP-u, učestvovali su, između ostalih, potpredsednica vlade i ministarka spoljni poslova  Kosova Donika Gervala Švarc, šefovi diplomatija Albanije i Severne Makedonije, Olta Džačka i Bujar Osmani, generalni sekretari Saveta za regionalnu saradnju (RČ) i Centralnoevropske inicijative (CEI) Majlinda Bregu i Roberto Antonione.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, na ministarskom sastanku odobrena je Deklaracija čije se usvajanje očekuje na Samitu koji će okupiti šefove država i vlada krajem juna u Podgorici.

"Učesnici su čestitali Crnoj Gori na uspešnom predsedavanju i doprinosu regionalnoj saradnji koja, kako su istakli, predstavlja ključni element za proces evropske integracije. Pozdravljene su aktivnosti posvećene bezbednosnoj i ekonomskoj saradnji, održivom razvoju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Iznova je osuđena ruska agresija na Ukrajinu i potvrđena zajednička solidarnost prema ukrajinskom narodu", navodi se u saopštenju.

Abazović je, kako se dodaje, tokom sastanka pozdravio dostignuća zemalja regiona na planu evropske perspektive u prethodnoj godini, navodeći da je "glavni cilj svih nas članstvo u EU, intenzivnija saradnja i bezbednost na jugoistoku Evrope". 

Na toj liniji, ukazao je na značaj završetka započetog posla u domenu vladavine prava i obezbeđivanja boljeg životnog standarda, na dobrobit svih građana.

Abazović je šefu diplomatije Severne Makedonije, narednom predsedavajućem, poželeo uspešno predsedavanje.

"Ministar (Bujar) Osmani je kazao da će u njihovom fokusu biti dobrosusedski odnosi i saradnja, stabilnost i bezbednost učesnica SEECP-a. Dodao je da je zajednički interes brži put ka EU, te da je u tom cilju potrebno prevazilaziti bilateralna nerazumevanja i posvetiti se pomirenju i dijalogu", navodi se u saopštenju.

Iz MVP-a navode i da su se na marginama ministarskog sastanka Abazović i šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani saglasili o potrebi daljeg intenziviranja međudržavne saradnje, posebno u kontekstu evropske integracije.
 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

05.06.2023 18:32

Опа, од када је то Абазовић овлаштен да представља такозвани Западни (иако никако није западни веч свој) балкан? Ко га је то овластио?

Evropa