Region

Petrović: Pojava afričke svinjske kuge udar na ekonomiju Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2023

-

14:40

Petrović: Pojava afričke svinjske kuge udar na ekonomiju Republike Srpske
Petrović: Pojava afričke svinjske kuge udar na ekonomiju Republike Srpske - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Šteta pretrpljena od ukopanih svinja zaraženih afričkom kugom u semberijskom selu samo u jednom danu procenjena na 15.000 KM, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Petrović je juče posetio selo Gornji Dragaljevac, gde je u skladu sa propisima, zbog zaraze pokopana 41 svinja.

"Treba svi da budemo svesni koliki je ovo udar na ekonomiju, ne samo Bijeljine, već i Republike Srpske u ovom trenutku, i koliki udar tek može da bude", naveo je Petrović.

On je pozvao domaćine da se ne plaše da prijave pojavu zaraze, bez obzira da li imaju prijavljeno gazdinstvo ili ušne markice na svinjama, prenosi Srna.

Zbog pojave zaraze zabranjen je rad stočne pijace u Bijeljini i najavljen strog nadzor nad poštovanjem ove zabrane, dok će na putevima na području u kojem se pojavila afrička kuga biti postavljene dezinfekcione barijere.

Izdata je i naredba Lovačkom udruženju "Semberija" da izvrši preventivni odstrel divljih svinja na zaraženom i ugroženom području, kako bi analizom uzoraka bilo utvrđeno da li su ove životinje zaražene.

Iz Gradske uprave Bijeljina saopšteno je da o ozbiljnosti situacije govori i činjenica da je za danas  zakazana eutanazija još 37 svinja i to samo u jednom domaćinstvu.

U toku je dalje uzorkovanje i sigurno je da će broj ovih domaćinstava biti veći, ocenjuju u Gradskoj upravi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa