Region

Ko je novi ambasador SAD u BiH, Majkl Marfi već bio u misijama u Sarajevu i Prištini

Komentari

Autor: Tanjug, Avaz.ba

17/07/2021

-

20:27

Ko je novi ambasador SAD u BiH, Majkl Marfi već bio u misijama u Sarajevu i Prištini
Ko je novi ambasador SAD u BiH, Majkl Marfi već bio u misijama u Sarajevu i Prištini - Copyright state.gov, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden odabrao je Majkla Marfija za novog ambasadora Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini, saopštila je Bela kuća.

Prema zvaničnoj biografiji koju prenose mediji iz BiH, Marfi ima bogato diplomatsko iskustvo kada je reč o evropskim i evroazijskim pitanjima, a Sarajevo mu nije nepoznanica s obzirom na to da je bio politički savetnik u američkoj ambasadi u Sarajevu. Takođe, bio je zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Prištini.

Majkl Marfi, veteran američke službe za spoljne poslove, preuzeo je svoje odgovornosti kao zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Evroazijska pitanja 18. juna 2018. godine. Nadgleda Evropsku bezbednost, uključujući NATO, OEBS i kontrolu konvencionalnog oružja, Severnu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, nordijske i baltičke zemlje, kao i Arktička bezbednost. Marfi ima čin ministra savetnika, prenosi Avaz.ba.

Od 18. februara do 1. septembra 2019. godine, Marfi je vršio dužnost Glavnog zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Evroazijska pitanja.

Od 2017. do 2018. godine, Marfi je bio direktor Kancelarije za Evropsku bezbednost i političko-vojna pitanja u Birou za Evropska i Evroazijska pitanja. Bio je zamenik dekana Škole za liderstvo i menadžment u Nacionalnom centru za obuku spoljnih poslova od 2015. do 2017. godine.

Politički savetnik u ambasadama u Prištini i Sarajevu

Marfi je bio zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Gaboroneu, Bocvana, od 2012. do 2015. godine i poslovni menadžer u Bocvani od februara 2014. do januara 2015. godine. Bio je zamenik šefa misije u američkoj ambasadi u Prištini na Kosovu, od 2009. do 2012. Pre dolaska na Kosovo, Marfi je tri godine radio kao politički savetnik u Američkoj ambasadi u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

Uz to, radio je u Londonu u Velikoj Britaniji, Jaundeu u Kameronu i Lagosu u Nigeriji. U Vašingtonu, bio je Šef kabineta pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Evroazijska pitanja, ali i Šef kabineta generalnog direktora vanjske službe. Radio je i kao i službenik za Bugarsku i Severnoatlantski savez.

U sklopu Marfijeve inostrane karijere, bio je i deo Programa transatlantskih stipendija kroz koji američke diplomate rade u ministarstvima spoljnih poslova savezničkih vlada. U periodu od 2001. do 2002. godine, u Kancelariji spoljnih poslova i komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva, radio je kao direktor kancelarije za Ukrajinu, Moldaviju i Belorusiju.

Pre nego što se pridružio spoljnih službi 1991. godine, tri godine je radio u američkom Kongresu kao Viši pravni pomoćnik s odgovornosti za međunarodne poslove i odbrambena pitanja, kongresmenke Marilin Lojd iz Tenisija.

Majl Marfi je iz Ist Grinbuša u Njujorku i strastveni je navijač "Njujork jenkija". Diplomirao je međunarodne odnose na Hamilton koledžu. On i njegova supruga ponosni su vlasnici pet uličnih pasa koje su udomili na Balkanu i u Bocvani.

Još se ne zna kada će Senat glasati o Bajdenovom predlogu, pošto uskoro ide na letnju pauzu.

Komentari (0)

Evropa