Region

Povećane cene punjenja električnih automobila u Hrvatskoj u proseku za šest centi

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2023

-

14:15

Povećane cene punjenja električnih automobila u Hrvatskoj u proseku za šest centi
Povećane cene punjenja električnih automobila u Hrvatskoj u proseku za šest centi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski Petrol već je podigao cene punjenja električnih automobila na punionicama u Hrvatskoj i Sloveniji sa prosečnim poskupljenjem od šest centi za kilovatsat, dok je HEP za punionice  ELEN-a na autoputevima poskupljenje najavio od 1. jula.

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, punjenje baterije električnog vozila za vožnju od sto kilometara na Petrolovim punionicama u Hrvatskoj do 25. juna koštalo je 4.5 evra, a nova cena koja je stupila na snagu od juče je 5.85 evra. Raspon poskupljenja na domaćim punionicama Petrola kreće se od tri do devet centi, u zavisnosti od snage priključka i brzine punjenje, kao i vrste ugovorene usluge koju vlasnik električnog vozila ima s Petrolom, piše list.

Za deo usluga, poput punjenja na priključcima nazivne snage veće od 50 kilovata brzog punjenja, Petrol juče nije menjao cene, a smanjene su cene dodatnih tarifa. 

Iz Udruženja Strujni krug smatraju neprikladnom odluku o povećanju cena punjenja koje, kako kažu, negativno utiče na povećanje broja električnih vozila na putevima, suprotno cilju EU o povećanju broja vozila s nultim štetnim emisijama. 

Kažu i da povećanje cena punjenja nije moguće opravdati povećanjem cena energenata s obzirom na to da su cene električne energije pale na nivo pre početka rata u Ukrajini.

"ELEN je državna firma kojoj u cilju ne bi trebalo da bude maksimiziranje profita, već dobrobit zajednice", smatra predsednik  ovog udruženja Hrvoje Prpić i dodaje da je HEP za ELEN-ove punionice dobio podsticaje od Evropske unije.

Trenutne cene na MOL-ovim punionicama u sklopu benzinskih pumpi Tifona kreću se u rasponu od 45 centi do 65 centi za kilovatsat, u zavisnosti od izlazne snage, brzine z punjenja i usluge koju ima korisnik punionica.

U celini ponude pomenutih domaćih punionica najjeftinije punjenje izvan autoputeva iznosi 29 centi, a najskuplje je 86 centi za kilovatsat. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, krajem prošle godine broj registrovanih električnih vozila premašio je 8.000, a udeo hibrida približio se brojci od 24.000 vozila.
 

Komentari (0)

Evropa