Region

Saracin: Vreme je da se vidi ko samo priča, a ko radi na evropskom putu Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

13:28

Saracin: Vreme je da se vidi ko samo priča, a ko radi na evropskom putu Crne Gore
Manuel Saracin - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Za nemačku vladu odlična vest bi bila da novi crnogorski parlament čine iskreni pobornici evropskih integracija, izjavio je specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin.

"Pravo je vreme da se vidi ko u Crnoj Gori samo priča o evropskom putu zemlje, a ko zaista i radi na tome da postane punopravna članica evropske porodice", kazao je Saracin za TVCG.

Istakao je da proevropska vlada i ubrzavanje evropskog puta – nema dilemu šta je prioritet za Crnu Goru, kao da više nema ni vremena za gubljenje.

"Situacija u Evropi se konkretizuje. Videli smo da je velika kriza izazvana ratom u Ukrajini promenila mnogo toga unutar Unije i zato – ne smemo gubiti vreme. Želimo Crnu Goru koju će predvoditi proevropska vlada kako bi zajednički radili na reformama i ponovo učinili vašu zemlju liderom u evropskim integracijama, ne samo na papiru, već i u praksi", kazao je Saracin.

Ohrabren je, dodao je, razgovorima sa crnogorskim političarima.  Ali to će, kako ističe, biti mnogo jasnije kada bude formirana nova Vlada.

"Mnogo je glasina o tome kako bi buduća vlada mogla da izgleda, ali mi ovo želimo da vidimo kao šansu i želimo da radimo zajedno s vama na našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti", rekao je specijalni nemački izaslanik za Zapadni Balkan, preneo je portal RTCG.

Saracin je naveo da je "ruska invazija na Ukrajinu učinila proširenje Evropske unije geopolitičkim imperativom", ali mnogi smatraju da taj proces neće biti jednostavan, a ni brz. 

"Iako je protivnika proširenja unutar Unije uvek bilo, činjenica je, kaže Saracin, i da ono nikada nije zaustavljeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa