Region

Saracin: Evropski put Crne Gore na raskršću, hitno izabrati sudije Ustavnog suda

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2023

-

14:25

Saracin: Evropski put Crne Gore na raskršću, hitno izabrati sudije Ustavnog suda
Manuel Saracin - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Evropski put Crne Gore je na raskršću, upozorio je izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin i pozvao sve političke aktere u zemlji da hitno izaberu sudije Ustavnog suda i da ostave po strani dnevnopolitičke interese.

Saracin je boravio juče u Podgorici, gde je poručio da "trenutna politička i ustavna kriza predstavlja ozbiljnu pretnju za priključenje Crne Gore Evropskoj uniji".

"Crna Gora je u vrlo ozbiljnoj političkoj i ustavnoj krizi, ali dobar je signal što svi politički akteri to i priznaju", rekao je Saracin sinoć za TVCG.

Mišljenja je da je to odlična polazna tačka za prevazilaženje problema.

"Sada je veoma važno izabrati sudije Ustavnog suda i naći izlaz iz krize. Videli smo da su procedure pokrenute, što je dobar znak, ali je i jasno da treba više efikasnosti”, naveo je.

Kako je kazao, bez funkcionalnog Ustavnog suda pravosuđe Crne Gore ostaje paralizovano i vladavina prava duboko oslabljena. Evropa stoga čeka političke aktere da ispune svoje obaveze. A Evropa je tu, ne da nameće, već da pomogne da se nađe izlaz.

"Uvek se trudim da budem optimista, ali moram da kažem da je ovo vrlo opasna situacija i da se rizikuje mnogo. Ponoviću ono što je nedavno rekla slovenačka ministarka spoljnih poslova – evropski put zemlje sada je na raskršću i svi moraju da pokažu ne samo da žele da budu na evropskom putu, već i da budu u stanju da partijske interese ostave po strani kako bi mi mogli ponovo da budemo optimisti kada je reč o Crnoj Gori“, kaže Saracin.

Saracin je pozvao sve parlamentarne stranke da demonstriraju političku zrelost i dogovore se najkasnije do početka februara. Ako ni do tada ne nađu zajednički jezik, ulog je ogroman.

"Mi znamo da je Crna Gora sigurna u svoju evropsku perspektivu i Nemačka je želi u Evropskoj uniji. Sada ozbiljno rizikujete. Pokušajte to da rešite”, poručio je Saracin.

Nemački izaslanik tokom dana sastao se sa predsednikom države Milom Đukanovićem, šeficom parlamenta Danijelom Đurović, kao i sa predstavnicima Ustavnog odbora i pojedinih političkih partija, preneo je podgorički portal CdM.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa