Region

Ko ubija Dejton: Rad Ustavnog suda u centru novog zatezanja odnosa na relaciji Republika Srpska - Federacija BiH

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/06/2023

-

18:00

Ko ubija Dejton: Rad Ustavnog suda u centru novog zatezanja odnosa na relaciji Republika Srpska - Federacija BiH
Ko ubija Dejton: Rad Ustavnog suda u centru novog zatezanja odnosa na relaciji Republika Srpska - Federacija BiH - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja, www.narodnaskupstinars.net

veličina teksta

Aa Aa

Ko ugrožava Dejtonski sporazum, pitanje je koje se postavlja po ko zna koji put ovih dana u zamršenom kolopletu akcija i reakcija u Bosni i Hercegovini.

Ovog puta prebacivanje krivice je pokrenuto nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Usvajanje Zakona bila je reakcija na izmenu pravila rada Ustavnog suda BiH po kojima odluke mogu biti donete i bez prisustva sudija iz Republike Srpske. Donošenje ovog zakona predložili su Dodik, Vlada Republike Srpske i grupa narodnih poslanika. Usvojen je po hitnom postupku, sa 56 glasova "za". 

Usvajanje zakona sada nailazi na brojne osude, a upućen je i poziv međunarodnoj zajednici da zaustavi "ubijanje" Dejtonskog sporazuma. Sa druge strane, Dodik poručuje kako ovom odlukom Republika Sprska nije narušila Dejtonski mirovni sporazum, pošto to čini Ustavni sud BiH već 20 godina.

Kancelarija Visokog predstavnika u BiH (OHR) osudila je usvajanje novog zakona kao napad na ustavni poredak, dok eksperti zakon opisuju kao "pravnu secesiju".

"Pokušaj Narodne skupštine RS da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH je neprihvatljiv prekršaj protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljan izazov vladavini prava u RS i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine", istakli su iz OHR-a.

"Ove odluke su nelegalne. Za ovo je najodgovorniji Milorad Dodik. Republika Srpska mora da poštuje svoje obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu - što znači potpuno poštovanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 4", navodi se u saopštenju.

Odgovarajući na optužbe Dodik navodi da je Srpska donela odgovoran zakon vezan za zaštitu svojih prava i prekinula praksu kojom se spekulacijama pokušava uspostaviti antiustavni sistem u BiH.

 

 

Dodik je rekao da će Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH biti definitivan sve dok se donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Komentarišući izjavu Kristijana Šmita da je ovaj zakon nelegalan, Dodik je istakao da je jedino Šmit ovde nelegalan.

Dodik je najavio da će sutra u Konjicu biti održan sastanak sa predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i liderima "Trojke" (SDP, NiP i Naša stranka) kojim će predložiti "integralno bavljenje pitanjem 14 prioriteta, što uključuje i reformu Ustavnog suda BiH kako bi se konačno rešilo pitanje odlaska stranih sudija".

Potpredsednica SNSD i srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović poručila je pred sutrašnji sastanak da je došlo vreme da se "igra otvorenih karata" i da se konačno pokaže ko je u BiH za evropski put.

Bećirović dao rok međunarodnoj zajednici da interveniše protiv Dodika

Bošnjački član Predsedništva BIH Denis Bećirović dao je rok od sedam dana međunarodnoj zajednici, a posebno, kako navodi, svedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, da zaustave "ubijanje" tog sporazuma. Naveo je da međunarodna zajednica i njeni predstavnici imaju priliku da izvrše "reanimaciju sporazuma, da ga vrate u život“. 

"Odlukom NSRS je izvršen najteži udar na Sporazum. Toga moraju biti svesni svi i u Bosni i Hercegovini, i u međunarodnoj zajednici. Ovo što radi Milorad Dodik i njegovi sledbenici je velika nesreća i za entitet RS i za državu, ali i regiju. Jedini dobitnik je Putinov režim, toga moraju biti svesni i na Zapadu. Želim upozoriti sve one koji mogu delovati da je krajnje vreme da deluju, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Bećirović, preneli su sarajevski mediji. 

Sa druge strane, Dodik Bećiroviću poručuje da se suzdrži od nezrelih političkih komentara, kao i  stalnih apela i moljakanja koje upućuje međunarodnoj zajednici.

"Od Denisa Bećirovića se ne može očekivati da bude ozbiljan političar", poručio je Dodik u objavi na Tviteru. 

Reagovala i srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović koja je rekla kako neće biti mira i reda sve dok Bećirović svaki drugi dan priziva sankcije.

"Onog dana kada počnem da zovem strance da sankcionišu nekog mog kolegu Bošnjaka - to je vreme da odem iz politike jer nisam u stanju da ništa dam toj politici i zemlji, ako mi treba Amerikanac da uvede sankcije Bećiroviću ili mi treba neki Briselaš da uvede sankcije nekome drugom. Tog dana nisam za politiku, jer nisam kadra da pričam, da delegiram pitanja i razgovaram sa svojim kolegama", rekla je Cvijanović. 

Ukazala je da je to "okruženje u kojem svakodnevno svi radimo i živimo". 

Stejt dipartment: Eskalacija secesionističkih pretnji

Iz Ambasade SAD u Sarajevu saopšteno kako Narodna skupština Republike Srpske nije imala pravo da donese ovaj zakon, uz ocenu da je reč o, kako su naveli, "bezobzirnom napadu" na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, a kao odgovornog označili su upravo Dodika. 

Navode da je donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH bez učešća dvojice sudija iz Republike Srpske posledica, kako su naveli, Dodikovog sprečavanja da NSRS imenuje dvoje sudija u ovom sudu. 

"Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima Republike Srpske biće uskraćen glas u jednoj zajedničkoj instituciji predviđenoj Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno", navodi se u saopštenju Ambasade SAD. 

Dalje navode da će Dodik bez sumnje ponoviti svoje banalne i pogrešne tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke nelegitimne, antisrpske ili protiv Republike Srpske jer u tom sudu nema dvojice sudija imenovanih od strane Republike Srpske.

"Ovo je očigledno licemerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv Republike Srpske ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika. Rukovodstvo NSRS je takođe odgovorno, jer je omogućilo neustavne i antidejtonske napade Dodika na Ustavni sud BiH", navodi se u saopštenju.

Oglasio se i američki Stejt dipartmet navodeći da odluka Narodne skupštine Republike Srpske ugrožava vladavinu prava i strabilnost u zemlji te predstavlja “opasnu eskalaciju secesionističkih pretnji”.

“Ovaj zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine i protivan je Dejtonskom mirovnom sporazumu. Prkošenje Ustavnom sudu ugrožava ne samo vladavinu prava već i stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine. U kombinaciji sa antidejtonskom retorikom nekih lidera Republike Srpske, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih pretnji”, navodi se u saopštenju Stejt dipartmenta.

Na isti način reagovala je i Ambasada Velike Britanije u Sarajevu, koja tvrdi da je ova odluka "nezakonita i nepromišljena", kao i da nema pravo uporište u BiH. 

"Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno uspostavlja primat Ustava i Ustavnog suda BiH. Vladajuća koalicija u RS ne može jednostrano iznova napisati fundamentalne osnove zemlje. Ni jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispituje vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH", navodi se u saopštenju Ambasade Velike Britanije.  

Kako navode, ovakav potez nije mudar i može koristiti samo onima koji igraju "političke igre na račun ljudskih života". 

Dodik: Ustavni sud BiH ruši Dejton već 20 godina

U više navrata Dodik je poručio da Republika Srpska nije ničim narušila Dejtonski mirovni sporazum, kao i da pokušaji zastrašivanja američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija neće uspeti.

"Republika Srpska nije ničim narušila Dejtonski sporazum. Taj sporazum se ruši od Ustavnog suda BiH već 20 godina", rekao je Dodik.  

On je podsetio da je Marfi pre samo nekoliko dana pričao kako Dejtonski sporazum nije trajan i da mora da se menja, a onda je govorio sasvim nešto suprotno i da je sebi dozvolio da se ponaša kao tumač Dejtonskog sporazuma.

"Ovde se radi o ozbiljnim stvarima", poručio je Dodik.

On ocenjuje da je pristup Republike Srpske u celoj situaciji veoma racionalan. 

"Tražimo da se sedne nakon 25 godina, odnosno 20 godina nakon isteka roka da odu strane sudije i da se razgovara o tome, da dogovorimo na koji način će se štititi Ustav BiH. I to nije antidejtonsko, nego odgovorno ponašanje s naše strane, a ne navijačko ponašanje poput američkog ambasadora Marfija. On se masovno meša u unutrašnje stvari BiH", ocenio je Dodik. 

Dodik kaže da Marfiju kako je rekao, "muslimani" to dozvoljavaju, ali da u Republici Srpskoj to neće raditi, jer tu nije dobrodošao i na snazi su mere, prema kojim predstavnici Srpske ne treba da se sastaju sa osobljem Ambasade SAD u BiH. 

Istakao je da je sada jasno da se odluke Ustavnog suda BiH neće primenjivati u ovom entitetu, a bilo kakve dalje aktivnosti bilo kog organa na nivou BiH će povlačiti meru Srpske. 

"Ovo je reakcija, ovo nije akcija. Nismo mi promenili pravila ili se ponašali nedosledno Ustavu, nego Ustavni sud. Prema tome, ovo je reakcija", rekao je Dodik. 

On je danas ponovo povukao i pitanje secesije.

"Republika Srpska ne provodi plan secesije, ali RS će ako bude primorana da izađe iz BiH njihovim odlukama to i učiniti”, naveo je.

 

Komentari (0)

Evropa