Region

Osmani predstavio ambasadorima OEBS-a plan za sever Kosova: Devet tačaka za deeskalaciju

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2023

-

16:47

Osmani predstavio ambasadorima OEBS-a plan za sever Kosova: Devet tačaka za deeskalaciju
Tanjug/STA/Tamino Petelinšek - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani predstavio je danas šefovima misija OEBS-a u Beogradu, Prištini i Skoplju, svoj plan za deeskalaciju i normalizaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

U fokusu sastanka koji je Osmani održao u Skoplju sa ambasadorima Janom Bratuom, Majklom Devenportom i Kilijanom Volom, bila je situacija na severu Kosova i Metohije i odnosi Beograda i Prištine, preneli su skopski mediji.

Plan bi, kako je navedeno, trebalo da pomogne u deeskalaciji situacije i doprinese postizanju trajnog mira i stabilnosti, kao i povratku Srba u institucije i demokratske procese.

 

 

"Ohrabrujuće je čuti njihova mišljenja o potencijalnim perspektivama plana za deeskalaciju situacije koji sam izneo kao predsedavajući OEBS-a. Ponuđena mapa puta podstiče atmosferu dijaloga i saradnje", rekao je Osmani na sastanku.

U Osmanijevom planu od devet tačaka, koji je on objavio još 3. juna, između ostalog se traži da gradonačelnici na severu KiM ovog leta podnesu ostavke i da se ove godine raspišu vanredni lokalni izbori.

Pored toga, on predlaže povlačenje pripadnika specijalne kosovske policije i istovremeno smanjenje borbene gotovosti Vojske Srbije.

 

 

U predlogu koji je Osmani objavio na Tviteru, navodi se da Priština i Beograd treba ponovo da potvrde privrženost osnovnom sporazumu i Ohridskom protokolu, kao i da o bezbednosti na terenu treba da brine regularna policija, uz pomoć Kfora i Euleksa.

U jednoj od tačaka se traži prekid protesta i vraćanje opštinskih funkcija, čime bi se, kako je naveo Osmani, nastavio normalan život, a službenicima bi bio omogućen pristup zgradama opština.

U sedmoj tački se navodi da OEBS podržava izborni proces, kao i jačanje poverenja među zajednicima, a u osmoj da u proces pomirenja treba uključiti mlade.

U poslednoj, devetoj tački, ističe se da OEBS podržava dobronamernu primenu dogovorenih odredbi i nastavak smislenog dijaloga.

Kako prenose severnomakedonski mediji, Osmani je šefovima misija OEBS-a u Beogradu, Prištini i Skoplju, takođe, predstavio prioritete predsedavanja Severne Makedonije, sa usmerenjem OEBS-a na Jugoistočnu Evropu.

Ovi prioriteti imaju za cilj jačanje poverenja, borbu protiv korupcije i klimatske akcije.

"Pomirenje je od posebnog značaja kao ključni prioritet, korak napred ka postizanju trajnog mira i saradnje u regionu", rekao je Osmani.

 

Komentari (0)

Evropa