Region

Predsednika opštine Nikšić optužuju da je pokazivao srednji prst tokom himne Crne Gore, on tvrdi da je "nameštao sat"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2023

-

22:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori je u utorak održana svečanost povodom godišnjce rada Državnog centra za decu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, a ono što je dospelo na naslovne strane jeste incident koji se dogodio tokom intoniranja crnogorske himne. Naime, predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević je u tom trenutku držao ispružen srednji prst, što je uhvaćeno na snimku i protumačeno kao grubo nepoštovanje simbola Crne Gore.

Događaju je prisustvovao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, a Kovačević je upravo stajao do njega tokom intoniranja himne. Ono što se vidi na snimku razljutilo je mnoge pa je građanska aktivistkinja Ljiljana Pešić zatražila da on ode sa funkcije, kao i da tužilaštvo i policija reaguju. Kovačeviću su, inače, stigle i pretnje.

Zbog incidenta se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić koji je rekao da Crnu Goru "ne morate da volite, ali da morate da je poštujete" i pozvao tužilaštvo da uradi svoj deo posla.

Milatović je inače sklonio snimak sa Jutjub kanala. On je saopštio da su državni simboli Crne Gore neprikosnovena ustavna kategorija, da moraju da budu zaštićeni i on je pozvao nadležne organeda reaguju.

Marko Kovačević je sinoć dao izjavu u policiji, a nakon toga je rekao da ni na koji način nije pokazivao nepoštovanje prema himni.

"Nameštao sam sat i kaiš sata i nikakve druge namere u tom položaju nije bilo", rekao je gradonačelnik Nikšića. 

Iz Uprave policije danas je saopšteno da se u radnjama predsednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića stiču elementi krivičnog dela povreda ugleda Crne Gore, te će protiv njega biti podneta krivična prijava. Kako navode Vijesti, u saopštenju se dodaje da je nikšićka policija, u odnosu na video zapis koji je nastao 3. jula prilikom boravka Kovačevića na svečanosti obeležavanja 13 godina rada JU "Dnevnog centra za decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić" prilikom intoniranja državne himne, upoznali nadležnog tužioca i preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Kovačević je, inače, novinarima rekao da za razliku od ovog slučaja, "tužilaštvo ćuti kada su u pitanju navodi da je Milo Đukanović primao na ruke 300.000 evra od švercera cigaretama", a novinari su na društvenim mrežama pronašli da je Kovačević pre dve godine na Danu Nikšića tokom intoniranja himne držao podignuta tri prsta. 

On inače tvrdi da je ovo sve politički motivisano i da je ideja da se spreči da koalicija čiji je on član učestvuje u novoj vladi Crne Gore. On je naveo i da prijava protiv njega ne ide u prilog tvrdnji da je Crna Gora slobodna zemlja.

Kovačević je naveo da ova odluka "potvrđuje sumnje da je tužilaštvo u sprezi sa antisrpskim i promafijaškim medijima", preneo je portal RTCG.

Kovačević je inače član Nove srpske demokratije, na čijem čelu je Andrija Mandić.

Komentari (0)

Evropa