Region

Crnogorski ministar policije: Od Međunarodne organizacije za migracije 10 miliona evra za pograničnu bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

22:18

Crnogorski ministar policije: Od Međunarodne organizacije za migracije 10 miliona evra za pograničnu bezbednost
Filip Adžić - Copyright Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić saopštio je danas, nakon sastanka sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije, da će ta zemlja dobiti 10 miliona evra za unapređenje granične bezbednosti.

"Saradnja MUP-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) je u prethodnom periodu bila intenzivna i predstavlja dobar temelj za nastavak aktivnosti i postizanje još boljih rezultata u budućem periodu", navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva nakon sastanka Adžića sa regionalnom koordinatorkom IOM-a za Zapadni Balkan Laurom Lungaroti i šefom misije IOM-a za Crnu Goru Vladimirom Gjorgjievim.

Adžić je IOM-u zahvalio na dosadašnjoj podršci na izgradnji institucionalnih kapaciteta u borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, čime se, kako je naveo, na direktan način doprinosi većem stepenu bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana, a i šire, prenosi RTCG.

"Crna Gora je pokazala da je pouzdan partner, a sa ponosom možemo istaći da se u regionu izdvojila svojom solidarnošću i pružanjem utočišta za veliki broj lica iz Ukrajine, od kojih najveći broj ima priveremenu zaštitu", poručio je crnogorski ministar unutrašnjih poslova.

On je dodao da je posvećenost jačanju bezbednosti sada vidljiva i kroz prisustvo pripadnika Frontex-a na svim granicama, čime se, prema njegovim rečima, unapređuje rad granične policije i efikasnije se rešavaju izazovi povezani sa ilegalnim migracijama.

Lungaroti je navela da je zadovoljna dosadašnjim napretkom Crne Gore u borbi protiv ilegalnih migracija i istakla da crnogorski MUP i u narednom periodu može da računa na podršku u realizaciji postojećih i novih inicijativa.

Istakla je da ima prostora za dalju pomoć Crnoj Gori, kroz značajna finansijska sredstva, dodavši da je uverena a će se ta pomoć iskoristiti za dalje unapređenje kapaciteta.

Projekat koji se trenutno sprovodi "Pružanje odgovora na mešovite migracijske tokove u regiji Zapadnog Balkana" usmeren je na poboljšanje smeštajnih kapaciteta, opreme i rešavanje drugih izazova koji se tiču statusa migranata.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa