Region

Skoplje poziva Beograd i Prištinu na deeskalaciju i sprovođenje preuzetih obaveza

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

14:18

Skoplje poziva Beograd i Prištinu na deeskalaciju i sprovođenje preuzetih obaveza
Skoplje poziva Beograd i Prištinu na deeskalaciju i sprovođenje preuzetih obaveza - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski i premijer Albanije Edi Rama, koji je u poseti Skoplju, danas su održali sastanak delegacije dve vlade na kojem su makedonski zvaničnici istakli da "kao neposredni susedi Kosova i Srbije" pozivaju na deeskalaciju situacije i obe strane da sprovedu međunarodno preuzete obaveze.

Oni su pozvali na primenu sporazuma koji su Beograd i Priština postigli 27. februara u Briselu i posebno dogovora postignutog u Ohridu, prenosi makedonska televizija Sitel.

Na sastanku je konstatovano da zemljama Zapadnog Balkana predstoji ozbiljan posao jer je došlo vreme kada će morati da se pokažu suštinska dostignuća na planu unapređenja kapaciteta, efikasnosti i konkurentnosti privreda i regiona u celini, što će dovesti do ubrzanog regionalnog ekonomskog rasta i razvoja, navodi se u saopštenju pres službe makedonske vlade.

Dodaje se da je, kroz Berlinski proces, cilj intenziviranje saradnje i regionalnog povezivanja zemalja Zapadnog Balkana.

Međutim, konstatovano je da Berlinski proces nje zamena za članstvo u Evropskoj uniji, već da je reč o procesu koji će obezbediti bržu integraciju zemalja u regionu.

Dve delegacije su ukazale na stav Brisela da EU neće biti potpuna i uspešna sve dok građani Zapadnog Balkana ne budu dobili pasoše sa zastavom Evropske unije.

Tokom sastanka je istaknuto da je današnja poseta albanske delegacije, koju predvodi Rama, još jedna potvrda dobre bilateralne saradnje, kao i da su evropski integracioni procesi i značaj nedvosmislenog opredeljenja od presudnog značaja, a sve u cilju da države postanu punopravne članice EU do 2030. godine.

"Otvoreni Balkan doneo samo dobre stvari, Kurti pogrešio što nije učestvovao"

Albanski premijer Edi Rama je danas izjavio da je Otvoreni Balkan doneo samo dobre stvari regionu, te da je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti pogrešio što nije učestvovao u toj inicijativi.

"Pogledajte trgovinsku razmenu između zemalja i zapamtite da ono što je učinjeno ne može da se poništi. Čak je i Berlinski proces imao koristi od Otvorenog Balkana", poručio je Rama na zajedničkoj konferenciji za medije sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim tokom posete Skoplju, prenosi Albanian post.

Rama je naveo da je Otvoreni Balkan završio svoju misiju, ali je dodao da inicijativa nije "mrtva".

Govoreći o Berlinskom procesu kojim će Albanija predsedavati u oktobru, Rama je rekao da je "danas više nego ikad jasno da smo mi potrebni Evropskoj uniji, kao što je ona potrebna nama".

Komentarišući Kurtijevo odbijanje da se sastane sa njim, Rama je rekao da se nada da Kurti nije zaboravio na tradiciju da "ako neko dođe u vaš dom, otvorite mu vrata i zabranjeno je izvoditi ga iz kuće".

Premijer privremenih prištinskih institucija je juče izjavio da odbija da se sastane sa Ramom, ukoliko se ne radi o sastanku dve vlade.

 

Komentari (0)

Evropa