Region

Milatović uoči prve zvanične posete Beogradu: Očekujem da će zemlje uskoro razmeniti ambasadore

Komentari

Autor: Politika, Tanjug

09/07/2023

-

15:53

Milatović uoči prve zvanične posete Beogradu: Očekujem da će zemlje uskoro razmeniti ambasadore
Jakov Milatović - Copyright Tanjug/Igor Šljivančanin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović smatra da je za razvoj odnosa Podgorice i Beograda potrebno vraćanje diplomatskog nivoa i da to predstavlja jedno od važnijih pitanja, kao i da očekuje da dve zemlje uskoro imenuju nove ambasadore.


"Normalno bi bilo da politički odnosi budu zamajac razvoja ekonomskih odnosa, a čini mi se da je u poslednjim godinama stanje bilo takvo da su se ekonomski odnosi razvijali uprkos neadekvatno dobrim političkim odnosima. Zato su moja očekivanja da uskoro imenujemo nove ambasadore Srbije u Crnoj Gori, kao i Crne Gore u Srbiji", rekao je Milatović za današnju Politiku.

On je naveo da na odnose Podgorice i Beograda gleda kroz prizmu dobrosusedskih odnosa, što je "nakon učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju jedan od naših najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta".

"Smatram da, imajući u vidu značajnu ekonomsku saradnju, ali i tradicionalnu bliskost, ti odnosi treba da se dodatno unaprede, a verujem da smo na dobrom putu", rekao je Milatović uoči  svoje prve, sutrašnje posete Beogradu.

On je podsetio i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao njegovoj inauguraciji.

"Ja uzvraćam tu posetu, tako da odnosi idu uzlaznom putanjom, a moja očekivanja u tom smislu su da u iskrenom i otvorenom razgovoru pretresemo sva pitanja od značaja i obostranog interesa za naše dve države", rekao je Milatović.

Kada je reč o "Otvorenom Balkanu", rekao je da je njegov stav poznat od početka, a to znači da svaka ekonomska inicijativa koja se uklapa u evropske okvire može da bude korisna za Crnu Goru.

"Za nas je prioritet svih prioriteta članstvo u Evropskoj uniji i shodno tome neosporna privrženost Berlinskom procesu. Sa druge strane, bilo koja ekonomska inicijativa koja donosi novu vrednost u smislu smanjenja barijera i jačanja ekonomske aktivnosti u regionu, uz uslov da se ne kosi sa principima Berlinskog procesa, može biti korisna. To je svakako pitanje kojim će se baviti novi Parlament i nova Vlada Crne Gore", kazao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće sutra predsednika Crne Gore Jakova Milatovića. Kako je najavila služba za saradnju s medijima predsednika Republike, nakon svečanog dočeka ispred Palate ''Srbija'', biće održan sastanak dvojice predsednika i plenarni razgovori delegacija dve zemlje, predvođeni Vučićem i Milatovićem, nakon čega se očekuje obraćanje medijima dvojice predsednika.

Poseta Milatovića Srbiji prva je nakon njegovih zvaničnih poseta Briselu i institucijama EU i NATO, a kako je ranije rekao, cilj joj je jačanje političkih i ekonomskih odnosa dve države i unapređenje regionalne saradnje, saopšteno je ranije iz kabineta crnogorskog predsednika.

Milatović je ranije za RTCG rekao da će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i saopštio da će ga pozvati da dođe u Crnu Goru. On je najavio i da će položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

"Na taj način odaću počast zajedničkoj istorijskoj borbi Srbije i Crne Gore. Građani Srbije su pomagali Crnoj Gori, tako da ćemo na taj način zaokružiti posetu", zaključio je Milatović.

Milatović će se u Beogradu sastati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem. Najavljeno je da će položiti cveće ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", a u čast Milatovićeve posete Ambasada Crne Gore prirediće i svečani prijem u Crnogorskoj kući u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa