Region

MInić: Zbog afričke kuge do sada eutanazirano 4.200 svinja u Republici Srpskoj

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2023

-

17:29

MInić: Zbog afričke kuge do sada eutanazirano 4.200 svinja u Republici Srpskoj
MInić: Zbog afričke kuge do sada eutanazirano 4.200 svinja u Republici Srpskoj - Copyright Tanjug/AP/BN TELEVIZIJA

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić upoznao je članove Republičkog štaba za vanredne situacije sa trenutnom situacijom na terenu u vezi sa afričkom kugom svinja.

Minić je istakao da je na području Semberije do sada eutanazirano 4.200 svinja, te da je postavljeno 26 dezo barijera. Dodao je da je trenutno aktivno 20 žarišta, a timovi na terenu preduzimaju sve mere i radnje potrebne za sprečavanje širenja bolesti na ostale delove Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na sednici je istaknuto da je jedan od velikih problema i izazova sa kojima se susreću timovi civilne zaštite nedostatak i slab odziv zaineresovanih ljudi prilikom utovara i odvoza uginulih životinja, što predstavlja priritetni posao u sprečavanju zaraze.

Komandant Republičkog kriznog štaba Radovan Višković naredio je da se mobilišu svi raspoloživi kapaciteti u ljudstvu i mehanizaciji kako bi se suzbilo širenje ovog virusa, istakavši da je pravoremeno odlaganje uginulih životinja u skladu sa propisima prioritetni posao za sprečavanje daljeg širenja ove bolesti.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske doneo je odluku o isplati tri miliona KM za sanaciju štete i sprovođenje mera suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja.

Raspodela izdvojenog novca počeće krajem naredne sedmice, nakon obrade rešenja koja će biti donesena u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške za sanaciju štete.

Novac će se isplaćivati u skladu sa prioritetima, a to su proizvođači koji su prvi pretrpeli štetu i veliki proizvođači.

Komentari (0)

Evropa