Region

Danilović: Ne navijamo za tesnu većinu, dobro je što je poziv upućen i ZBCG

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

10:39

Danilović: Ne navijamo za tesnu većinu, dobro je što je poziv upućen i ZBCG
Danilović: Ne navijamo za tesnu većinu, dobro je što je poziv upućen i ZBCG - Copyright Printscreen YouTube/Vijesti Online

veličina teksta

Aa Aa

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ocenio je "pametnim potezom" to što su iz Pokreta Evropa sad (PES) najavili razgovor o formiranju vlade i sa koalicijom Za budućnost Crne Gore, odnosno Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem.

Državna izborna komisija je u petak saopštila konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 11. juna, a Ujedinjena Crna Gora je bila na listi PES-a.

Danilović u intervjuu za portal RTCG kaže da će sada uslediti zvanični razgovori o formiranju vlade i veruje da će to biti po principu, kako navodi, "obezbeđivanja potpunog konsenzusa u okviru koalicije, pa idemo dalje".

"UCG neće ucenjivati, nismo ni kada smo mogli to dobro politički da valorizujemo, ali od principa nema odustajanja - nije ga bilo, pa ga neće biti ni sada", rekao je Danilović.

Veruje, dodaje, da je nezvanični mandatar, lider PES Milojko Spajić, tokom neformalnih konsultacija sklopio sliku mogućih partnera u vladi.

"Razgovarali smo neformalno više puta, prijateljski i bez detaljisanja. Gospodin Spajić zna načelne i principijelne stavove UCG, verujem i da ih uzima u obzir. Drago mi je da su kolege iz PES-a juče najavile razgovor i sa koalicijom ZBCG jer je to pametan potez. UCG toj koaliciji nije ništa dužna, a i svestan sam da se za nas niko ne bi založio, međutim, razgovarati i potencijalno se dogovoriti dobro je za sve. Samo ono što smo mi obećali, mislim na koaliciju formiranu oko PES-a, traži ogroman napor i tvrdu većinu, a nismo obećavali samo mi nego i Demokrate i stranke manjinskih naroda", naveo je Danilović.

Šta god mislio o konkurenciji, Danilović ističe da je jedina istina je da je novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović do istorijske i ubedljive pobede nad Milom Đukanovićem došao nesebičnom podrškom svih nas, a posebno ZBCG i Demokrata.

"Neki koji, međutim, danas otvaraju vrata nove vlasti ostali su uz Đukanovićevu pogubnu politiku do kraja, bili za njega i kad je on već bio odustao. Može i tako, naravno, ali smo dužni da ne zaboravimo", rekao je Danilović.

Kao ključne prioritete nove vlade, on vidi sprovođenje programa Evropa sad 2.0 jer bi, kako kaže, u suprotnom razočaranost naroda bila ogromna, a politička kazna preskupa.

"Mora se nastaviti žestoka borba protiv kriminala i korupcije i borba protiv diskriminacije svih vrsta. Diskriminacija u procesu zapošljavanja, nažalost, izbila je u prvi plan i sa tim mora da se prekine....", naveo je Danilović.

Na pitanje koliko vlada sa podrškom 41 poslanika može biti stabilna, Danilović kaže: "Može i tako, samo da vidimo kojih 41".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa