Region

Milatović: Tražiću od Evropske komisije da odloži izveštaj o napretku Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

22:37

Milatović: Tražiću od Evropske komisije da odloži izveštaj o napretku Crne Gore
Milatović: Tražiću od Evropske komisije da odloži izveštaj o napretku Crne Gore - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je  da naredne sedmice putuje u Brisel gde će razgovarati sa evropskim parlamentarcima i tada će, kaže, tražiti da Evropska komisija odloži objavljivanje izveštaja o napretku kako bi se Vladi i Parlamentu dalo više vremena za postizanje rezultata. 

On je u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao da je ranije postojala uslovno rečeno politička stabilnost koja je prikrivala nedostatke crnogorskog sistema.

"Izveštaj Evropske komisije jedna je dobra refleksija stanja, ali kada ga analizirate, shvatate da mnoge stvari koje su napisane su rezultat jedne institucionalne nestabilnosti u prethodne tri godine. Dve vlade nisu uspele da u sprezi sa parlamentom zaokruže ključne reforme koje su bile potrebne u vladavini prava, pravosuđu i slično", kazao je Milatović.

On je dodao da je u tom pravcu odlučio da već naredne sedmice otputuje u Brisel, gde će u razgovoru sa poslanicima objasniti stvari, predstaviti drugačiju vizuru, i da se nada da će im nakon razgovora neke stvari biti jasnije i da će razgovor uticati na Deklaraciju o Crnoj Gori koju treba da da donesu u septembru-oktobru. 

"Tražiću i pomeranje izveštaja o progresu kako bi dali vreme novom parlamentu i vladi da malo pokrenu stvari", najavio je Milatović.

"Očekujem zrelost novog saziva Skupštine Crne Gore, da dođe do konsenzusa i da dođe do imenovanja u pravosuđu kako bismo napravili pomak. Nadam se da ćemo nakon toga dobiti dodatan vetar u leđa od strane Brisela", naveo je Milatović.

Istakao je i da će borba protiv kriminala i korupcije biti u fokusu nove Vlade, kao i da je vladavina prava preduslov svih preduslova. On je dodao da će u njemu i parlament i vlada imati najvećeg prijatelja pri ostvarivanju ključnih ciljeva, a to su: evropski put, vladavina prava i poboljšanje standarda.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, ocenio je da je dobro što su bili vanredni parlamentarni izbori i da će novi saziv parlamenta bolje reflektovati realnost u Crnoj Gori.

"Imaćemo nove partije u parlamentu, nekih nema, imaćemo saziv koji mnogo lepše oslikava realnost", dodao je Milatović.

Kazao je da će mandat dati onome ko ga uveri da ima najviše šanse da sastavi vladu, ali i da će tome prethoditi konsultacije nakon konstituisanja parlamenta.

"Na meni je veća odgovornost da pozovem političke subjekte da se onako iskreno i odgovorno odnose prema formiranju nove vlade. Očekivanja su velika i ne bih voleo da građane neko izneveri opet. Lako je formirati vladu kad postoje određeni principi, a oni treba da budu formirani u odnosu na evropski put. Građani očekuju članstvo u EU, unapređenje vladavine prava i životnog standarda i dobre odnose sa regionom. Svi treba da misle više o građanima, nego o sebi. Na meni je da kažem ove stvari", kazao je Milatović.

Kaže da pri formiranju vlade treba da postoji princip inkluzivnosti kako bi bila stabilija i imala čvrstu vezu u parlamentu.

"Međutim princip stabilnosti ne može da dođe na uštrb programskih ciljeva. I treba naći jedan fini balans između toga", kazao je Milatović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa