Region

Crna Gora sve bliže novoj vladi: Demokratama prihvatljiva Spajićeva ponuda

Komentari

Autor: Vijesti

18/07/2023

-

20:23

Crna Gora sve bliže novoj vladi: Demokratama prihvatljiva Spajićeva ponuda
Milojko Spajić - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Pisanim putem Demokrate Alekse Bečića obavestile su danas lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića da prihvataju njegovu ponudu o udelu te partije u izvršnoj vlasti, kao i čelnu poziciju u parlamentu, saznaje Televizija Vijesti.

Prema tom izvoru, sinoć iznesena načelna struktura buduće vlade, podrazumeva da će Demokrate, osim vođenja Skupštine, u vladi imati potpredsedničko mesto za bezbednost, a vodili bi i ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, turizma i pomorstva, kao i resor ekologije, održivog razvoja, šumarstva i vodoprivrede.

Kako navode Vijesti, PES-u bi, osim premijerskog i potpredsedničkog mesta za ekonomiju i finansije, pripali resori – ekonomije, finansija, rada i socijalnog staranja, pravde, spoljnih poslova, zdravlja, kulture i medija, nauke i visokog obrazovanja, energetike, prostornog planiranja i urbanizma, te državne imovine i katastra.

Bošnjačkoj stranci Spajić nudi potpredsedničko mesto za spoljne i evropske poslove, te resore evropskih poslova, prosvete, poljoprivrede, saobraćaja i investicija.

Četvrti potpredsednik u novoj vladi, koji bi bio zadužen za regionalni razvoj, prema planu lidera PES-a, pripao bi Albanskoj alijansi, kao i kapitalne investicije, dok bi Albanski forum, kao i sada, imao javnu upravu.

HGI-ju je ponuđeno ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, a SNP-u je, u neformalnim razgovorima, ponuđen resor sporta i mladih, iako je ta partija navodno zainteresovana za dva mesta u vladi.

Spajić je od partija, s čijim se predstavnicima sinoć sastao, tražio da se danas izjasne o načelnom planu podele u budućoj vladi. Iz Bošnjačke stranke kratko su Televiziji Vijesti rekli kako je još rano za komentar, dok iz iz Albanske alijanse, Albanskog foruma i HGI-ja nisu odgovorili na poruke Televizije Vijesti. 

Iz PES-a se i dalje zvanično ne oglašavaju, a izvori TV Vijesti govore kako lista partija s kojima se sinoć razgovaralo o formiranju vlade nije konačna.

Navodno, Spajić planira da razgovora i sa predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore, odakle su TV Vijesti kazali da do sad nisu dobijali nikakav poziv. Prema nezvaničnim informacijama, plan je i da se GP URA ponudi da manjinski podrži novu vladu, bar na godinu, nakon čega bi bilo jasno da li bi eventualno postala deo izvršne vlasti.

Dok se uveliko raspoređuju resori, poslanici novog saziva parlamenta trebalo bi za nekoliko dana da sednu u poslaničke klupe. Za to su se stekli i formalni uslovi, nakon što je Državna izborna komisija danas parlamentu dostavila Izveštaj o vanrednim prlamentarnim izborima, održanim 11. juna.

Iz parlamenta ni danas nisu odgovorili na pitanje TV Vijesti kada će biti sazvana Skupština.

Prema Poslovniku, poziv za konstitutivnu sednicu, poslanicima bi trebalo da bude dostavljen sutra, dok bi ona trebalo da se održi najkasnije pet dana od upućivanja poziva, što znači već u ponedeljak. 

Konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine, predsedava najstariji poslanik, a to je Milan Lekić iz Nove srpske demokratije.

Milatović: U novoj vladi treba da bude pripadnika svih naroda

"U novoj vladi Crne Gore bi trebalo da bude pripadnika svih naroda, ali ne treba je formirati samo po tom principu", izjavio je danas predsednik te zemlje Jakov Milatović nakon sednice Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

On je dodao da je važno da vlada bude proevropska.

"Siguran sam da vladu treba formirati po principu toga ko može da da najveći doprinos unapređenju reformi koje su potrebne da zemlja postane nova članica Evropske unije, ali apsolutno sam veliki pristalica toga da predstavnici manjinskih naroda budu deo i ove i svake naredne crnogorske vlade", navodi Milatović, prenosi RTCG.

Istakao je da je vrlo je važno da vlada bude proevropska i apelovao i na skupštinu i na vladu da iskoriste trenutak odmah nakon konstituisanja kako bi došlo do imenovanja u pravosuđu.

"Tako bismo pre izveštaja o napretku poslali dobru poruku o jednoj demokratskog zrelosti", ocenio je Milatović i dodao da nova vlada treba da ima što snažniju podršku u crnogorskom parlamentu.

Izrazio je nadu da formiranje vlade ide u tom pravcu, ali je ukazao na to da stabilnost ne sme da bude postignuta na uštrb određenih principa, a princip je, prema njegovim rečima, što hitnije i što brže učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju.

Milatović je naveo da je na sednici ''preneo utisak jedne Crne Gore koja postaje demokratska zemlja i zemlja koja konačno ima demokratsku volju da postane deo Evropske unije''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa