Region

Italija na putu da promeni zakon zbog Josipa Broza: Braća Italije nastoje da opozovu počast dodeljenu Titu

Komentari

Autor: Danas.hr

26/07/2023

-

23:19

Italija na putu da promeni zakon zbog Josipa Broza: Braća Italije nastoje da opozovu počast dodeljenu Titu
Josip Broz Tito - Copyright Tanjug/Muzej Jugoslavije/Petar Obradović

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za kulturu Senata Republike Italije pokrenuo je postupak za oduzimanje časti "Vitez Velikog krsta" (Cavaliere di Gran Croce) bivšem jugoslavenskom doživotnom predsedniku i maršalu Josipu Brozu Titu koju mu je dodelio predsednik Đuzepe Saragat 2. oktobra 1969. godine, piše hrvatski portal Danas.hr.

To je, navode, zahtev koji su godinama istivale organizacije desničarskih političkih snaga, ali sada je postao i cilj italijanske vlade. Iza svega stoji tršćanski senator Roberto Menia iz vladajuće stranke Braća Italije. Kako je objavio neofašistički portal Nacionalni primat procedura za oduzimanje titule viteza Velikog krsta maršalu Titu "teče bez zastoja".

"Komisija za kulturu Senata odobrila je dnevni red za oduzimanje sramotnog priznanja dodeljenog komunističkom krvniku Italijana", prenosi Danas.hr.

Agenda Braće Italije obvezuje vladu da opozove najveću čast koju je italijanska država dodelila jugoslovenskom predsedniku koji je umro 1980, predviđajući mogućnost opoziva titule svakome ko je "kriv za zločine protiv čovečnosti, uključujući preminule poput maršala Tita", stoji u objavi.

Naime, trenutni zakon ne dozvoljava posthumno oduzimanje počasti.

Menia, koji stoji iza inicijative ovaj je zahtev nazvao " istorijskim za porodice udruženja istarskih, riječkih i dalmatinskih prognanika".

Pritom je rekao kako je Tito "odgovoran za istrebljenje hiljada Italijana u vrtačama, da je bio nagoveštaj egzodusa 350.000 Istrana, Riječana i Dalmatinaca, kao i pokolja hiljada drugih protivnika u bivšoj Jugoslaviji".

Kazao je i da je Tito odgovoran za "750 masovnih grobnica u Sloveniji i 100.000 ubijenih".

Damir Grubiša, nekadašnji hrvatski ambasador u Rimu, nije iznenađen najnovijim događajima, budući da je prošle godine najavio ovakav razvoj.

"To je očekivano kada se radi o postfašističkoj desnici, koja je jedan deo stranke premijerke Đorđe Meloni. Ovo je njihov doprinos reviziji istorije, koja uključuje i reviziju ocene fašizma, kao pokreta koji nije doneo samo zlo, nego i neke dobre stvari. To je istorijski narativ koji se nastoji progurati kroz službena tela pa i italijanski parlament", pojasnio je Grubiša, piše hrvatski portal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa