Region

Dva velika požara buknula u Hrvatskoj - vatrogasci se bore sa stihijama u blizini Dubrovnika i Trogira

Komentari

Autor: Index

25/07/2023

-

23:32

Dva velika požara buknula u Hrvatskoj - vatrogasci se bore sa stihijama u blizini Dubrovnika i Trogira
Dva velika požara buknula u Hrvatskoj - vatrogasci se bore sa stihijama u blizini Dubrovnika i Trogira - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva velika požara buknula su u ponedeljak uveče na hrvatkoj obali Jadrana - jedan u mestu Župa Dubrovačka i on još nije pod kontrolom, dok je drugi izbio u mestu Segetu kraj Trogira nedaleko od Splita i u ovom slučaju su vatrogasci uspeli da obuzdaju vatru.

U Župi Dubrovačkoj, na jugu Hrvatske, bukti požar koji se popodne i večeras znatno proširio uz pomoć snažnog vetra, piše index.hr. Vatrogasci se i dalje bore sa vatrom, ali je ona van kontrole.

Detonacija ostavljenih mina

Požar su jutros gasila tri kanadera, ali se on proširio jer ga je vetar rasplamsao u popodnevnim satima. Širenje požara prouzrokovao je jak jugo koji je duvao, a na terenu se nalazi 130 vatrogasaca. Paralelno s požarom detoniraju se ostaci mina iz rata na brdu iznad Petrače. 

"Stanje na terenu nije dobro. Nakon sinoćnje borbe i svega što smo napravili, jaki vetar tokom celog dana i ekstremno jak vetar tokom popodneva sve je digao ponovno u vazduh. Opet imamo požar, možda teži i zahtevniji. Trenutno ne preti kućama, ali je izvesno da će se to dogoditi", rekao je vatrogasni komandir Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Požar je već prešao u BiH, pa se opet vratio, a Simović navodi da je lično prelazio granicu kako bi proverio kakvo je stanje.

"Požar je prešao pa se vratio, proširio se jako. Dodatne vatrogasne snage dolaze, pozvali smo dodatne autocisterne, dolaze ljudi iz cele županije. Trebamo postaviti obranu kuća", rekao je.

Inače, kako je objasnio, Župa Dubrovačka je turističko mesto, puno je stambenih objekata, mala opština koja je puna ljudi.

 

 

Kako je naveo glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković ukoliko se dogodi bura, problem bi mogao da bude još veći.

"U ovome trenutku objekti nisu ugroženi, ali radi se o velikoj fronti gašenja koju otežava jak vetar. U pripravnosti su i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Istarske županije te se ulaže maksimalan napor da se požar zaustavi", rekao je Tucaković.

Požar kod Trogira pod kontrolom

U poslepodnevnim satima još jedan požar je buknuo u u Segetu kod Trogira. Gasi 60-ak vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila, uz potporu tri protupožarna aviona.

"Danas su bila dva kanadera ceo dan, ali jednostavno ne ide, jak im je vetar, nisu mogli da rade. Turbulencije su bile velike i jaki udari vetra", objasnio je Simović.

Požar je izbio oko 16.30. Vatrogasci su brzom intervencijom uspeli smanjiti njegov intenzitet. Zasad još nije poznato kolika je vatrom zahvaćena površina.

Komentari (0)

Evropa