Region

U Crnoj Gori više turista nego prošle godine: Srbi najbrojniji gosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2023

-

12:11

U Crnoj Gori više turista nego prošle godine: Srbi najbrojniji gosti
U Crnoj Gori više turista nego prošle godine: Srbi najbrojniji gosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori je u julu zabeleženo 20,77 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine, odnosno 0,77 odsto više nego rekordne 2019. godine, saopštila je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Kako se navodi, najbrojniji turisti su iz Srbije, koji su za prvih pet meseci u kolektivnom smeštaju učestvovali sa oko 11 odsto u ukupnoj strukturi dolazaka inostranih gostiju, odnosno sa 19 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Ističe se da najveći porast beleži poseta Nacionalnim parkovima Crne Gore, koje je obišlo gotovo 270.000 turista, odnosno čak 70 odsto više nego prošle godine.

Turističke organizacije i ugostitelji na severu Crne Gore ističu da ove godine vlada izuzetno veliko interesovanje za boravak gostiju na svežem vazduhu i u netaknutoj prirodi, što potvrđuje i popunjenost smeštajnih kapaciteta - na Žabljaku se beleži rast posete od 12 odsto, dok u Kolašinu boravi čak četiri puta više turista nego prošle godine.

profimedia

 

Ukupan prihod od boravišnih taksi do sada dostigao je cifru od pet miliona evra, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 47 odsto, navode iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Rast prometa i broja putnika beleže i Aerodromi Crne Gore, na kojima je za prvih šest meseci ove godine evidentiran rast prometa aviona za 14 odsto a broj putnika porastao je za 43 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Komentari (0)

Evropa