Region

Vlada Slovenije usvojila izmene zakona o pomoći u slučaju prirodnih katastrofa

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2023

-

18:04

Vlada Slovenije usvojila izmene zakona o pomoći u slučaju prirodnih katastrofa
Vlada Slovenije usvojila izmene zakona o pomoći u slučaju prirodnih katastrofa - Copyright AP Photo/Gregor Ravnjak

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Slovenije je danas usvojila izmene Zakona o oporavku od elementarnih nepogoda, kako bi opštine što brže dobijale finansijsku pomoć od države, pre nego što bude doneta konačna procena štete, izjavio je ministar prirodnih resursa i prostornog planiranja Uroš Brežan nakon hitne sednice Vlade.

On je rekao da će lokalne zajednice u najkraćem mogućem roku moći da pomognu ljudima pogođenim poplavama.

Kako je objasnio, predlog zakona predviđa opciju da država ugroženoj opštini unapred plati 20 odsto prvobitno procenjene štete za izvođenje najhitnijih popravki, prenosi agencija STA.

"Time će se ubrzati dodela sredstava u vidu avansa pre nego što se donese konačna procena štete i konačni program oporavka. Predlog zakona menja i neka pravila za naknade štete u poljoprivredi; na primer, farmeri koji su osigurali svoje useve moći će da dobiju 100 odsto isplatu za izgubljene useve na osnovu 'de minimis' šeme", rekao je Brežan.

Prema njegovim rečima, važna novina je retroaktivnost, pošto će se od 1. januara 2023. primenjivati pravilo od 20 odsto akontacije za štetu od elementarnih nepogoda. 

Ovaj zakon će biti na dnevnom redu sledeće nedelje, a Brežan je rekao da očekuje da će brzo biti izglasan. Premijer Robert Golob je ranije rekao da bi se to moglo dogoditi u utorak ili sredu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa