Region

Najavljene nove oluje u Sloveniji: Povećan rizik od klizišta, raste vodostaj Mure

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2023

-

08:53

Najavljene nove oluje u Sloveniji: Povećan rizik od klizišta, raste vodostaj Mure
Najavljene nove oluje u Sloveniji: Povećan rizik od klizišta, raste vodostaj Mure - Copyright Tanjug/AP/Miro Majcen

veličina teksta

Aa Aa

Meteorolozi najavljuju nove oluje u Sloveniji za danas popodne, dok se u većem delu zemlje otklanjaju posledice poplava, uz povećan rizik od aktiviranja klizišta.

U Črnoj na Koroškem su iz predostrožnosti kasno sinoć evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, kao i ranije meštani opštine Črenšovci zbog rasta vodostaja te reke, prenosi RT Slovenije.

Mura je sinoć kod Donje Bistrice u opštini Črenšovci probila zaštitni nasip, zbog čega su nadležni evakuisali 500 meštana, a komandant civilne zaštite Srečko Šestan, rekao je za TV Slovenija da se situacija pogoršava, jer je rupa u nasipu sve veća.

"Inženjerske službe pokušavaju da zapuše rupu, ali ne uspevaju sa mehanizacijom koju imaju na raspolaganju", rekao je on, prenosi agencija STA.

Prema njegovim rečima, istražuju se mogućnosti bacanja betonskih blokova iz helikoptera, što otežavaju vremenske prilike.

Šestan je rekao da je evakuacija naređena jer je to jedini način da se spreče žrtve.

"Ako voda počne da plavi zemlju, nasip će se urušiti i talas vode će proći kroz 10 sela", rekao je on.

Mura trenutno ima drugi najveći protok u istoriji, 1.350 kubnih metara u sekundi, koji će trajati još najmanje 24 sata, s obzirom da nivo reke kod Graca u Austriji sve više raste.

Opasnost od rasta vodostoja manjih bujičnih reka 

Slovenački hidrolozi predviđaju da će nivo reka u većem delu zemlje postepeno opadati i tako će se smanjivati poplavljena područja osim u donjem toku Save, Drave i Mure.

Međutim, tokom nevremena ne isključuje se mogućnost rasta vodostaja manjih bujičnih reka, posebno u zapadnoj i centralnoj Sloveniji.

Zbog poplava su zatvoreni mnogi putevi u severnom Primorju, Koruškoj, Štajerskom, Zasavju i Centralnoj Sloveniji, a uslovi na terenu se stalno menjaju.

Tanjug/AP/Miro Majcen

 

Načelnik opštinske Civilne zaštite Igor Arha potvrdio je da su klizište Urbas u subotu pregledali geolozi koristeći i dron, ali nisu mogli da donesu konačnu odluku o evakuaciji s tog područja.

Klizišta ugrožavaju, između ostalih, područje Slovenj Gradca, Velenja i Škofje Loke.

Spasilačke ekipe će pokušati da se probiju do još nepristupačnih mesta i zaseoka, nastaviće se rad na uspostavljanju putne veze i druge infrastrukture.

Nuklearna elektrana Krško proglasila prestanak stanja opasnosti

Zbog uništene infrastrukture pojedini delovi zemlje i dalje su bez struje, pa će jedan od glavnih prioriteta nadležnih službi biti isporuka agregata kojih, prema rečima nadležnih, ima dovoljno.

"Trenutno u mnogim mestima i dalje pada umerena kiša, stigao je novi olujni talas koji će biti kratkotrajniji. Ujutro će padavine nakratko prestati, ali popodne se očekuju intenzivniji pljuskovi čak i manji grad i udari vetra", rekao je jutros za Val 202 meteorolog Blaž Šter.

Prema njegovim rečima, olujni talas zahvatiće veći deo Slovenije, a intenzitet padavina će varirati od mesta do mesta.

Reke Krka i Sava u Brežiškim su u opadanju, a tamo se više ne očekuje pogoršanje situacije. 

Tanjug/AP/Miro Majcen

 

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je u subotu da se Slovenija suočila sa najgorom prirodnom katastrofom u svojoj novijoj istoriji i da je šteta koja je naneta nezamisliva i "verovatno veća od pola milijarde evra".

Sava kod NE Krško ima protok i nivo niži od kriterijuma vanrednog događaja, a trendovi ukazuju na da će se protok i nivo Save dalje smanjivati, saopšteno je iz NEK, preneo Radio Slobodna Evropa.

Prema rečima predstavnika NEK-a, unapred su se pripremili za prognozirani visoki vodostaj i uspešno sprečili negativne uticaje na opremu i rad elektrane, kako bi i u vanrednim situacijama mogli da nastave siguran rad punom snagom.

Kako su dodali, nuklearna bezbednost nije bila ugrožena tokom nevremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa