Region

Besana noć u regionu: Još jedna žrtva poplava u Sloveniji, reka Mura jutros dostigla maksimum

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

08:11

Besana noć u regionu: Još jedna žrtva poplava u Sloveniji, reka Mura jutros dostigla maksimum
Besana noć u regionu: Još jedna žrtva poplava u Sloveniji, reka Mura jutros dostigla maksimum - Copyright Tanjug/HINA/Robert Koren

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj je na Savi, Dravi i Muri uvedeno vanredno stanje odbrane od poplava, a lokalni mediji javljaju da je Mura jutros u pet sati dostigla novi maksimum.

Medjimurski.hr navodi da je Mura jutros u pet sati dostigla novi maksimum od 543 centimetra, da sada pada i da je u šest sati vodostaj bio 541 centimetar, prenosi Index.hr.

Šefica Službe u sektoru za hidrologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske Tatjana Vujnović izrazila je nadu da će se od utorka, sa stabilizacijom vremenskih prilika, stabilizovati i prilike na nabujalim rekama.

Naglasila je da su Drava i Mura počele da opadaju u Austriji, ali da bi opale u Hrvatskoj, njihov nivo mora pasti i u Sloveniji.

Potvrdila je da je Sava u gornjem delu počela opadati već u subotu i da se vodeni talas pomera nizvodno. 

Trenutno je vrh talasa u Rugvici i Prevlaci, pomeraće se nizvodno i to će trajati danima jer je Sava u tom delu spora, objasnila je ona. 

Osim na području Rugvice i Orla, Sava je noćas velike probleme zadavala i meštanima Lijevog Dubrovčaka na području Ivanić- Grada.

Prema informacijama sa terena, vodostaj Save je u jednom trenutku bio  871 centimetar, što je samo jedan centimetar niže od rekorda iz 2010. godine.

Mrtav muškarac nađen nakon poplava u Sloveniji

Borba sa velikim poplavama u Sloveniji i noćas. Vatrogasci su tokom noći intervenisali 57 puta – najviše u Pomurju i Koruškoj. Najviše su intervenisali na području Murske Sobote i Slovenj Gradeca, a intervencija je bilo i u Celju, Ljubljani i Mariboru, prenosi RTV Slovenija.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović, koji se sa timom spasilaca nalazi u Sloveniji, kaže da je na području te države oštećen veliki broj infrastrukturnih objekata tokom poplava.

"Sve službe su aktivne i rade na terenu”, rekao je Novitović u izjavi za RTRS.

Naglasio je da je Slovenija dobro postupila u ovoj situaciji.

"Čiste se i saobraćajnice i ubrzano se radi. Evakuacije su brzo izvršene i nema životno ugroženih”, naveo je Novitović. Istakao je da su velike štete.

"Mi smo ponudili pomoć i radimo na terenu. Radimo u koordinaciji sa kolegama iz Slovenije. Vreme se stabilizovalo, danas ne očekujemo probleme", naveo je Novitović.

Ljubljanska policija primila je dojavu da je u septičkoj jami na području Mosta pri Komendi pronađena mrtva osoba, prenosi u nedjelju slovenačka novinska agencija, dok lokalni mediji javljaju da je reč je o muškarcu stradalom prilikom otklanjanja posledica poplava.

Prema do sada prikupljenim informacijama muškarac je stradao kada je prilikom izvođenja radova upao u jamu s otvorenim oknom.

Policija nastavlja s prikupljanjem informacija te će o svim okolnostima izvestiti nadležno državno tužilaštvo, saopšteno je iz Policijske uprave Ljubljana.

Komentari (0)

Evropa