Region

Sava, Mura i Drava u Hrvatskoj i dalje prete, u Murskom Središću, Goričanu i Rugvici vanredna odbrana od poplava

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2023

-

21:20

Sava, Mura i Drava u Hrvatskoj i dalje prete, u Murskom Središću, Goričanu i Rugvici vanredna odbrana od poplava
Sava, Mura i Drava u Hrvatskoj i dalje prete, u Murskom Središću, Goričanu i Rugvici vanredna odbrana od poplava - Copyright Tanjug/HINA/Robert Koren

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj reke Sava i Mura na severozapadu zemlje i dalje prete izlivanjem, a u Murskom Središću, Goričanu i Rugvici proglašeno je vanredno stanje odbrane od poplava. 

U Murskom Središću reka Mura je sa vodostajem od 537 centimetara tokom noći oborila rekord iz 2014. godine koji je nadmašila za devet centimetara. 

Vanredno stanje je i nizvodno na Muri kod Goričana gde vodostaj iznosi 513 centimetara, a vanredno stanje obrane od poplava proglašeno je i kod Rugvice, objavio je HRT.

 

Šefica Službe u sektoru za hidrologiju Tatjana Vujnović rekla je u Dnevniku HTV-a da će opadanje nivoa vode ići veoma sporo.  

Vujnović je objasnila da Drava prvo mora da opadne u Austriji i Sloveniji, kao i da situaciju otežava to što je povećan i nivo Mure i Drave i upozorila da će svaka padavina dodatno povećati nivo reka.

Trenutno je vrh vodnog talasa u Rugvici i Prevlaci, istakla je Vujnović, navodeći da će voda opadati danima jer je Sava u tom delu veoma spora.

Ona je rekla da će se vreme stabilizovati od utorka.

Drava preti da se izlije u selima Podravine, u Botovu poplavila polja

U Hrvatskoj je Drava, posle obilnih kiša, zapretila izlivanjem i delu Podravine, a saobraćajnice koje vode do pojedinih sela već su poplavljene, dok je reka u Botovu već poplavila polja. Noć će biti kritična za Drnje i Botovo gde se od jutros grade nasipi, a u akciji učestvuju vatrogasci i volonteri, javila je Hina.

Dravski most kod Botova je zatvoren, a u Drnju najkritičnije razdoblje očekuje se noćas i u ponedeljak tokom dana.

Prema prognozama, Drava će dostići rekordan vodostaj od 650 centimetara koji bi trebalo da nadmaši dosadašnji rekord od 577 centimetara iz 2014. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa