Region

Nevreme stiglo u Hrvatsku: Sve snage u pripravnosti, crveno upozorenje izdato za riječku i gospićku regiju

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2023

-

23:55

Nevreme stiglo u Hrvatsku: Sve snage u pripravnosti, crveno upozorenje izdato za riječku i gospićku regiju
Vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatsku je stigla najavljena promena vremena, a snažno nevreme s obilnom kišom zahvatilo je područje Kvarnera. Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za dve regije - riječku i gospićku.

Narandžasto upozorenje je za karlovačku, zagrebačku i splitsku regiju, a žuto za osječku, Kvarner i Dalmaciju, javila je Hrvatska radio televizija.

Najavljeni su grad i olujni vetar, a sve operativne snage i sistem civilne zaštite su u visokoj pripravnosti.

Direktorat civilne zaštite saopštio je da je u 21 sat aktiviran kanal Sava - Odra radi snižavanja vodostaja reke Save, zbog čega su zatvoreni svi putevi koji prelaze preko njega.

"Pozivaju se građani na područjima sklonim poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vesti i preporuke nadležnih tela i da pravovremeno preduzmu potrebne bezbednosne mere", navodi se u saopštenju.

Božinović: Situacija s vodostajima ozbiljna

Dodaje se da, radi smanjenja rizika od poplava, Direktorat civilne zaštite u dogovoru s čelnicima opština i gradova, štabovima Civilne zaštite, hitrnim službama i operativnim snagama preduzima sve potrebne preventivne mere kako bi se zaštitili građani i imovina i pravovremeno reagovalo u slučaju izlivanja reka ili poplava na područjima s visokim rizikom.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović poručio je da je situacija s vodostajima ozbiljna.

"Talas koji će uslediti prema svim satelitskim i radarskim snimcima zahvatiće najveći deo Hrvatske, verovatno ne svuda istim intenzitetom, ali sutra se očekuju i grmljavinska nevremena i celu noć će verovatno padati veće količine kiše. Imamo podizanje nivoa reka kao posledicu onoga što se danas dešava u Sloveniji", rekao je Božinović.

U Zagrebu se Sava izlila iz korita, u pripravnosti su sve gradske službe, uključujući Hrvatske vode s četiri interventne ekipe.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da se vrhunac vodenog talasa može očekivati posle ponoći, u ranim jutarnjim satima.

"On će biti izrazito visok, možemo da kažemo da će biti na nivou 2010. godine, kad smo imali problema na desnoj obali reke Save na Velikogoričkom području", rekao je on.

Dodao je da su od tada povišeni nasipi, ali da je ostala određena nepoznanica dotoka iz Slovenije, s obzirom na to da je i slovenački model u jednom trenutku zakazao zbog izrazite dinamike procesa i naglog porasta vodostaja.

Što se tiče ostatka Hrvatske, on je rekao da se tokom noći očekuje i vrh vodnog talas Drave na nivou oko 2.000 kubnih metara u sekundi, kao i Mure u jutarnjim satima 1.200 kubnih metara u sekundi.

Kako prenosi HRT, Hrvatske vode izdale su nalog za otvaranje brane Prevlaka kako bi se deo velikih voda ispustio u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja reke Save na području nizvodno od grada Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Komentari (0)

Evropa