Region

Upozorenja u Hrvatskoj: Vanredne mere odbrane od poplava proglašene na Savi, Muri i Dravi

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2023

-

15:27

Upozorenja u Hrvatskoj: Vanredne mere odbrane od poplava proglašene na Savi, Muri i Dravi
Upozorenja u Hrvatskoj: Vanredne mere odbrane od poplava proglašene na Savi, Muri i Dravi - Copyright Tanjug/HINA/Robert Koren

veličina teksta

Aa Aa

Vanredne mere odbrane od poplava proglašene su danas u Hrvatskoj na rekama Savi, Dravi i Muri, saopštila je civilna zaštita te zemlje.

Duž toka reke Mure kod Murskog Središća, od Podturna do granice sa Slovenijom, izmeren je rekordan vodostaj, saopšteno je iz Hrvatskih voda. 

Direktor Hrvatskih voda za Muru i gornju Dravu Milan Rezo, rekao je da je najviši vodostaj kroz Mursko Središće iznosio 537 centimetara, a do sada je rekordni vodostaj bio 528 centimetara, koliko je izmereno 15. septembra 2014. godine, prenosi agencija HINA.

Mura je poplavila kuće u Murskom Središću, hrvatskoj opštini na granici sa Slovenijom, a vodeni talas ide prema Sisku i Petrinji.

Tanjug/HINA/Robert Koren

 

Uprava službe hrvatske Civilne zaštite saopštila je danas da su iz odvodnog kanala Sava-Odra spašene dve osobe koje su se, uprkos brojnim upozorenjima, krenule automobilom kroz nadiruću vodu.

Spašene osobe nisu povređene i nije im bila potrebna medicinska pomoć.

Vodostaj Kupe u Karlovcu prestao je da raste jutros u sedam sati, kada je zabeleženo 535 centimetara.

Nije bilo bujica i odrona, osim na gradilištima komunalne infrastrukture, a gradonačelnik Karlovca Damir Mandić izjavio je da je kiša prouzrokovala probleme na gradilištu toplovoda, ali su u subotu sva problematična mesta sanirana.

Nije bilo izlivanja Kupe na saobraćajnice, iako je reka rasla i po 20 do 30 centimetara svakog sata.

Vanredne mere odbrane i na Savi i Dravi

Kako se navodi u saopštenju civilne zaštite Hrvatske, u 12.00 sati uvedeno je vanredno stanje odbrane od poplava u vezi sa porastom vodostaja na 923 centimetra na merodavnom vodomeru Rugvica s tendencijom daljeg porasta. 

Vanredne mere važe i za područja: Drava - Botovo, OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka, Sava - Rugvica, Ustava Prevlaka i Dubrovčak, prenosi Hina.

Reka Drava je u Varaždinu poplavila izletište, a iz Gradske uprave su upozorili građane da izbegavaju Dravsku šumu gde je palo nekoliko stabala.

Stotinak vatrogasaca jutros je postavljalo zečje nasipe kod Samobora.

Na uklanjanju posledica nevremena koje su u Hrvatskoj izazvale obilne padavine do sada je angažovano 1.505 vatrogasaca, koji su imali skoro 400 intervencija.

Tanjug/HINA/Zvonimir Kuhtić

 

Vatrogasci su angažovani na ispumpavanju vode iz objekata, punjenje vreća sa peskom, izgradnji nasipa i uklanjanju stabala i grana sa kolovoza. 

Stanovnici Brdovca smešteni su u društveni i vatrogasni dom, vodostaj opada u opštini Brdovec, a za stanovnike čije su kuće i okućnice poplavljene osiguran je smeštaj u društvenom i vatrogasnom domu u Drenju Brdovečkom. 

Tamo su iz Logističkog centra Uprave Civilne zaštite osigurani i dostavljeni mobilni kreveti, jastuci i ćebad.

Prema hidrološkom izveštaju Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), tokom dana nestabilno vreme zadržava se nad slivovima Drave, Mure i Save u Hrvatskoj i uzvodno od Hrvatske, što može rezultirati novim obilnijim padavinama koje mogu uticati na povećanje protoka i vodostaja. 

Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije padavine na području Jadrana, Gorskog kotara i Like koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Značajnije opadanje vodostaja reke Save u Zagrebu očekuje se danas u poslepodnevnim časovima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa