Region

Bečić: Prvo izbor predsednika parlamenta, pa nova Vlada Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2023

-

10:53

Bečić: Prvo izbor predsednika parlamenta, pa nova Vlada Crne Gore
Aleksa Bečić - Copyright Tanjug/MEDIABIRO

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Demokrata Aleksa Bečić izjavio je da bez izbora predsednika Skupštine Crne Gore ne može biti sazvana sednica na kojoj bi se birala nova vlada.

Bečić je u izjavi za TVCG rekao da rok za izbor predsednika parlamenta nisu precizirani, ali je jasan red koraka koji se mora napraviti da bi država ušla u redovno stanje.

"Ne postoji jasno definisan rok saglasno Ustavu ali možemo govoriti o posledicama ili indirektnim rokovima, zato što bez izbora predsednika Skupštine nije moguće izabrati novu Vladu, niti sazvati sednicu Skupštine", rekao je Bečić, koji je bio predsednik Skupštine Crne Gore u vreme Vlade premijera Zdravka Krivokapića.

Napominje da je jedino ovlašćeno lice za sazivanje sednice Skupštine Crne Gore predsednik parlamenta.

"Konstitutivna sednica Skupštine je poseban institut koju poznaje naš Ustav, i ne potpada ni pod redovnim niti pod vanrednim zasedanjem, jer parlament prvo mora biti u potpunosti konstituisan da bi se moglo ući ili u redovno ili u vanredno zasedanje", objasnio je Bečić.

Konstitutivnu sednicu saglasno Ustavu sazvala je bivša predsednica parlamenta Danijela Đurović, a najstariji i najmlađi poslanik samo igraju tehničku ulogu, podseća Bečić.

"Od trenutka kada predsednik države dodeli mandat za sastav vlade, mandatar ima 90 dana da se izabere 44. vlada. Ali bez izbora predsednika Skupštine ne može se sazvati sednica na kojoj bi se birao predsendik vlade Crne Gore", naveo je Bečić, preneo je portal RTCG.

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su 11. juna, konstitutivna sednica na kojoj su samo potvrđeni mandati poslanika, održana je 27. jula, a predsednik države Jakov Milatović je juče završio konsultacije o mandataru za sastav nove vlade.

Prema izbornim rezultatima i osvojenim mandatima mesto predsednika crnogorskog parlamenta bi trebalo da pripadne koaliciji Za budućnost Crne Gore, ako bude postignut dogovor o njihovom ulasku u vlast.

S druge strane, podgorički mediji su ranije pisali da je lider PES Milojko Spajić, koji je izvesni mandatar nove vlade, sa Bečićem već dogovorio da mesto predsednika parlamenta pripadne Demokratama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa