Region

Pavićević: CIVIS dao podršku Spajiću za mandatara, samo podrška od 49 poslanika garantuje stabilnost vlade

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

17:55

Pavićević: CIVIS dao podršku Spajiću za mandatara, samo podrška od 49 poslanika garantuje stabilnost vlade
Pavićević: CIVIS dao podršku Spajiću za mandatara, samo podrška od 49 poslanika garantuje stabilnost vlade - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Savez građana CIVIS dao je podršku lideru Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću da bude mandatar za sastav nove vlade, izjavio je danas predsednik tog saveza Srđan Pavićević, navodeći da samo podrška od 49 poslanika garantuje stabilnost budućoj vladi.

Pavićević je, nakon konsultacija sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, kazao da je CIVIS u podršci mandataru bio nedvosmislen, poštujući koalicioni sporazum koji je su imali sa PES-om.  CIVIS je na junskim izborima nastupio kao deo liste Pokreta “Evropa sad”.

„U jednom članu stoji da ćemo podržati čelnog čoveka PES-a, mi smo dali podršku Spajiću da bude mandatar i želimo mu puno uspeha i sreće u daljem delovanju“, rekao je Pavićević novinarima na Cetinju.

On je kazao da sada sledi potpuno novo poglavlje koje podrazumeva stvaranje vlade, na principima koje su zajedno zauzeli i na osnovu vizija koje "otprilike dele".

„Na kontu svega toga mogu da kažem da je pred nama jedan novi period, a to su intenzivni pregovori oko formiranja vlade“, naveo je Pavićević.

Kako je rekao, to je proces u kojem će CIVIS aktivno učestvovati i dati puni doprinos.

„CIVIS ima tu poziciju, s obzirom na to da se radi o akademskoj i intelektualnoj grupaciji nezavisnih građana. Mi imamo tu mogućnost i komfor da budemo korektiv i da kažemo to što mislimo uvek, da se ne libimo da budemo bolno iskreni i veoma tačni“, rekao je Pavićević, preneo je portal RTCG.

On je naveo da će težiti ka tome da vlada koju bi trebalo da formiraju bude savremena, evropska, moderna, uravnotežena i emancipatorska.

„U kojoj će, ja se nadam, naći mesta svi koji dele sa nama slična mišljenja ili stavove i koji smatraju da je Crna Gora kuća svih nas i da u njoj nema građana prvog ili drugog reda“, naveo je Pavićević.

Kako je rekao, politički put određenih grupacija koje su do 30. avgusta egzistirale kao savezničke grupacije režimu Demokratske partije socijalista (DPS), od trenutka kada je DPS poražen 30. avgusta 2020. godine, determinisan je novim stavovima i pozicijama.

Pavićević je kazao da su neke od tih grupacija sebi dale za pravo da posle 20 godina savezništva sa DPS-om danas arbitriraju i daju preporuke ko bi mogao ili ne bi mogao da bude u vladi.

„Mislim da je to malo neskromno i preuranjeno, da su sećanja na režim DPS-a i na njihove uloge u toj vladavini još uvek sveže. Daleko od toga da smatram da zbog toga treba da budu marginalizovani ili kažnjeni, naprotiv treba da bude što veća inkluzija“, rekao je Pavićević.

On je naveo da je stvar osnovne i elementarne političke pristojnosti o tim stvarima ne pričati na taj način.

„Prosto je malo neukusno da neko ko je branio režim Mila Đukanovića do 30. avgusta 2020. godine, danas pokušava da arbitrira o tome da li neko ko je oborio taj režim i 30. avgusta i time obeležio zlatni dan crnogorske političke istorije, može da bude u vladi ili ne“, kazao je Pavićević i dodao da to treba ostaviti Spajiću kao mandataru.

Pavićević je rekao da se uzda u Spajićevo strpljenje, sposobnost i pamet, i da će shvatiti da je Crnoj Gori trenutno potreban što širi konsenzus i što dublja inkluzija. Kako je kazao, samo to garantuje kvalitetnu podršku u parlamentu.

„A ta kvalitetna i stabilna podrška u parlamentu daće u datom trenutku ozbiljnu i kvalitetnu vladu. A ozbiljna i kvalitetna vlada daće rešenja za mnoge stvari koje su pred nama“, rekao je Pavićević.

On je kazao da je 49 poslanika kvalifikovana većina, a da li će Spajić imati sreće i mogućnosti da ga tih 49 poslanika podržava direktno ili indirektno, to je pitanje pregovora.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović sutra završava konsultacije o izboru mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore. Milatović će se sutra sastati sa delegacijama Ujedinjene Crne Gore, Albanske alternative i Demokratskog saveza Albanaca.

Konsultacije će kao i prethodnih dana biti održane u Rezidenciji na Cetinju, saopštila je Služba za informisanje Predsednika Crne Gore.

„Bitno je da on ima jasnu računicu da zna da samo kvalifikovana većina garantuje stabilnost toj vladi“, rekao je Pavićević.

 

Komentari (0)

Evropa