Region

Jakov Milatović predložio Milojka Spajića za mandatara nove Vlade Crne Gore

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/08/2023

-

12:23

Jakov Milatović predložio Milojka Spajića za mandatara nove Vlade Crne Gore
Jakov Milatović predložio Milojka Spajića za mandatara nove Vlade Crne Gore - Copyright Predsjednik Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović dao je mandat za sastav nove vlade lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću, a to je saopštio na konferenciji za medije u Rezidenciji na Cetinju.

"Iako je utvrđeni rok za okončanje konsultacije 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, smatrao sam da se moraju realizovati u što kraćem roku. Crnoj Gori je potrebna stabilna izvršna vlast. U procesu sprovođenja konsultacija poštovao sam svoje ustavne nadležnosti. Konsultacije predstavljaju dobar primer unapređenja političke prakse, i uveren sam da smo prevazišli formalistički pristup iz prošlosti. Konsultacije su doprinele demokratskom sazrevanju", rekao je Milatović.

Predsjednik Crne Gore

 

On je istakao da su konsultacije pokazale da postoji opšti konsenzus sa svim političkim subjektima i odnosi se na ubrzanje EU integracija, borbu protiv kriminala i korupcije i poboljšanja životnog standarda.

Kako je dodao, niko od učesnika konsultacija ne dovodi u pitanje članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

"Od svih političkih subjekata tražio sam eksplicitno da se izjasne da li podržavaju nekog kandidata za mandatara za sastav 44. vlade, i iskristalisao se gospodin Milojko Spajić. Njega su podržali politički subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanička mesta u parlamentu Crne Gore, i to PES, DCG, BS, SNP, AA i DUA koji su nastupali u okviru Albanskog foruma, Forca i HGI", rekao je Milatović i dodao da smatra da je Crnoj Gori potrebna stabilna politička vlada.

Pojasnio je da je određeni broj političkih subjekata iz koalicije Za budućnost Crne Gore iskazao spremnost da podrži Spajića nakon dogovora o Vladi. 

"Svi smo svesni da se nalazimo pred izborom puta koji će u konačnom opredeliti budućnost. Krajni cilj mora biti demokratska Crna Gora. Nakon izbora predsednika i konstituisanja novog saziva Skupštine, formiranje nove izvršne vlasti nameće se kao jedan od ključnih zadataka", istakao je Milatović.

"Spajiću želim uspeh u nastojanjima da odgovori zadatku. Sa posebnom pažnjom pratiću pregovore o konstituisanju vlade", poručio je predsednik Crne Gore.

Komentari (0)

Evropa