Region

Grčka odgovorila na optužbe Milanovića: Izjave koje iskrivljuju stvarnost

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

18:43

Grčka odgovorila na optužbe Milanovića: Izjave koje iskrivljuju stvarnost
Zoran Milanović - Copyright Tanjug/ FENA/Branka Soldo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović optužio je Grčku da nije pravna država, jer se prema uhapšenim hrvatskim navijačima odnosi "kao prema ratnim zarobljenicima", a zvanična Atina danas je odbacila njegove optužbe, poručivši da takve izjave ne doprinose smirivanju situacije do koje je došlo nakon ubistva grčkog navijača u Atini.

Devedesetosam navijača Dinama iz Zagreba uhapšeno je prošle nedelje nakon što je 29-godišnji navijač grčkog AEK ubijen u neredima koji su izbili uoči kvalifikacione utakmice za Ligu šampiona, prenosi HINA.

Milanović je u ponedeljak rekao da su hrvatski navijači u Grčkoj zarobljeni kao da je rat i da postupanje grčkih vlasti prema njima nema veze s pravom, demokratijom i poštovanjem ljudskih prava.

"Izjave koje iskrivljuju stvarnost ne pomažu u aktuelnim okolnostima. U Grčkoj funkcioniše vladavina prava. Nezavisno grčko pravosuđe će u ovom slučaju presuditi nepristrano i objektivno, poštujući osnovna prava onih koji su u privremenom pritvoru", uzvratilo je danas grčko ministarstvo spoljnih poslova, odgovarajući na pitanje novinara o Milanovićevim optužbama.

Grupa od 98 hrvatskih državljana tereti se za 11 krivičnih dela i prekršaja, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubistva navijača AEK, za koje su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

Na postupanje grčkih vlasti prema uhapšenima žalili su se njihovi roditelji i zatražili pomoć od hrvatskih vlasti, uključujući i pomoć predsednika Milanovića.

"To nije pravna država. Ti ljudi su tretirani kao ratni zarobljenici. Ovo je na granici ratnog prava. Tretiraju ih kao zarobljenu neprijateljsku jedinicu, a to nema veze s demokratijom i s poštovanjem ljudskih prava. Ako je to EU danas, bolje da je nema", poručio je Milanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa