Region

Istražni pritvor za 105 huligana osumnjičenih za ubistvo mladića u Grčkoj: Priznaju učešće u tuči, ali ne i ubistvo

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2023

-

19:55

Istražni pritvor za 105 huligana osumnjičenih za ubistvo mladića u Grčkoj: Priznaju učešće u tuči, ali ne i ubistvo
Istražni pritvor za 105 huligana osumnjičenih za ubistvo mladića u Grčkoj: Priznaju učešće u tuči, ali ne i ubistvo - Copyright Tanjug AP/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Istražni pritvor određen je za svih 105 huligana koji su privedeni i optuženi nakon ubistva grčkog navijača AEK u Atini, prenosi Proto tema. 102 Hrvata, dva Grka i jedan optuženik albanskog porekla i biće sprovedeni u 16 ​​kaznionica širom Grčke.

 

Danas je pritvor određen i za poslenju grupu ispitanih navijača - oni su priznali krivicu za učestvovanje u tuči, ali negiraju upletenost u ubistvo navijača AEK-a, piše HRT.

Vlasti su pronašle borbenu opremu u blizini mesta gde je ubijen MIhalis Kacuris nakon što je policiju telefonski obavestilo o tome privatno lice i preuzela je opremu u petak uveče. Borbena oprema biće poslata na forenzičku analizu, objavio je "Katimerini".

Rezultati DNK analize i dalje se čekaju. Grčki advokat hrvatskih navijača otkriva da je moguće da policija ima snimak ubistva, ali i oružje kojim je ubijen 29-godišnjak, prenosi HRT.

Na osnovu pregleda snimaka incidenata, nadležni zaključuju da je Kacuris prvo izboden nožem, a zatim udaren palicom u desno rame. Međutim, ni na jednom snimku se ne vidi kako je Kacuris napadnut nožem, već samo kako je udaren palicom.

Istrage nadležnih se nastavljaju, a na spiskovima osumnjičenih ima i lica koja nisu među uhapšenima.

Grčko javno tužilaštvo podnelo je krivične prijave protiv 104 osobe, od kojih su većina hrvatski navijači, a kojima se terete za četiri krivična dela i sedam prekršaja tokom incidenta u predgrađu Atine Novoj Filadelfiji 7. avgusta, objavila je Hina. 

Krivična dela sa kojima se suočavaju su ubistvo s namerom, učestvovanje u zločinačkoj organizaciji, eksplozija i posedovanje eksploziva.

Hrvatska diplomatija pruža pomoć pritvorenim Hrvatima

"Hrvatska diplomatija od prvog dana je uključena i vodi brigu o uslovima i sigurnosti pritvorenih hrvatskih državljana u Atini u vezi sa incidentima u kojima su učestvovali navijači grčkog AEK-a i zagrebačkog Dinama, a u kojima je ubijen 29-godišnji navijač AEK-a Mihalis Kacuris", saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

U saopštenju, objavljenom posle sastanka predstavnika Ministarstva sa članovima porodica navijača Bed Blu Bojsa, navodi se da je na sastanku istaknuto da nadležni hrvatski organi pružaju pomoć i podršku pritvorenim hrvatskim državljanima da bi se zaštitili njihovi interesi i prava u postupcima pred nadležnim grčkim telima.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman u stalnom je kontaktu s grčkim kolegom kome je preneo zabrinutost porodica hrvatskih državljana i istakao važnost pravednog postupanja prema pritvorenim navijačima, navodi se u saopštenju, prenela je Hina.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa